Over Element

Specificaties

Ontwerp Bureau Mortain & Mavrikios Etap Yachting N.V.
Lengte over alles 10,63m
Lengte x  breedte 10,26m x 3,52 m
Lengte waterlijn 9,07m
Diepgang 1,45m
Gewicht 5000kg
Kielgewicht 1700kg
Grootzeil 31,3m2
Genua 32,2m2
Motor Volvo Penta MD 2030 -28 hp
Hoogte 15,2m
In de zomer van 2008 hebben we Element bij het toenmalige Polyarc in Harderwijk gekocht. Ze was zeer compleet uitgerust en zo goed als nieuw. Een koopje was het niet, al voelde het bijna wel zo. Om eenbeeld te geven van de uitrusting:
De boot is zoals gezegd erg compleet:
·     Verwarming
·     Koelkast
·     Boiler
·     Elektrische ankerlier
·     Snelheid / log / temp. “Raymarine ST60”
·     Windmeter “Raymarine ST 60” 
·     Dieptemeter “Raymarine ST 60”
·     Autopiloot “Raymarine ST5000 inboard”
·     VHF marifoon “Shipmate”
·     Kaartplotter “Raymarine E7”
Prettig is dat we alle apparatuur van hetzelfde merk hebben en dat deze dus onderling met elkaar “praten”. In theorie kunnen we in de kaartplotter de route uitzetten en dan vaart de boot op de autopiloot zelf de uitgezette route. En speciaal voor Harald: deze boot heeft midden in de tafel een flessenvak; eindelijk genoeg ruimte aan boord voor wat flesjes whisky.
Na seizoen 2012 zijn de zeilen vervangen en hebben we een nieuwe buiskap met de door Anneke al langer gewenste kuiptent gekocht bij de Vries in Enkhuizen. Ook hebben we inmiddels zowel voor als achter matrassen van Neptune.
Last but not least, aan het eind van seizoen 2014 zijn de kussens en gordijntjes in de kajuit vervangen, wederom door Neptune.
Nadat we een probleem hadden met de dynamo in de zomervakantie van 2016, is de startaccu vervangen. Aan het begin van seizoen 2017 zijn ook beide “pretaccu’s” vervangen, alsook de dynamo zelf. De eerdere reparatie bleek niet afdoende. In 2017 hebben we ook de verstaging vervangen (CS rigging) en is het dek geschilderd (Joosten Watersport), waarmee Element er niet alleen beter uitziet, maar ook de anti-slip verbeterd is. En met het nieuwe led-toplicht zullen we bij een nachtje door aanzienlijk minder stroom verbruiken.