21 juli, Fredericia – Middelfart

Vanochtend inderdaad met regen wakker geworden, inclusief een stevig windje. Uitslapen dus. Koffietje op bed, ontbijtje op bed, zwaar leven. In de loop van de ochtend werd het droog en leek de wind af te nemen. Tijd voor vertrek. Eenmaal buiten bleek er toch nog pittig windjes te staan. Gelijk tweede rif gezet en de genua niet helemaal uitgerold bij lange vlagen van meer dan 20 knopen. Tot aan de eerste brug was het goed bezeild. Daarna werd het te hoog aan de wind, die overigens aan het toenemen was. We kozen er voor om de genua weg te rollen en motorzeilend verder te gaan. Ook al omdat er bij momenten tussen de twee en drie knopen stroom tegen stond en laveren tegen stroom is niet echt onze hobby. Hoewel er hier geen getij is, kan er bij stevige wind alsnog een lekker stroompje komen te staan.
Na brug het hoekje om, waar de wind vrijer spel had. De 25 knopen op de windmeter waren geen uitzondering. Gelukkig duurde dit niet te lang en konden we wederom hoekje op richting de jachthaven van Middelfart. Anneke hoopte nog op enige beschutting van het eiland Faeno. Dat leek even zo te zijn, maar de jachthaven zelf bleek toch op te veel afstand te liggen. Afmeren was een kleine uitdaging. Een Deense boot wees ons op een vrij plekje, dat redelijk goed aan te varen was, geen al te grote hoek op de wind. Harald hield goed vaart tussen de smalle palen door en op de kant namen twee heren de lijnen van Anneke aan. Al met al best soepel voor een aanleg met schuin van voren windkracht zes. Daarna nog even de lijnen kruislings gelegd, zodat we beter op onze plek blijven liggen.
Na de lunch de fietsjes wederom gepakt om naar het centrum te gaan, een minuut of tien fietsen. Het centrum ligt aan de andere kant van het water, daar waren we langs gevaren. Een eenvoudig winkelstraatje, met een uitstekende slager en prima kaashandelaar. Die laatste had Anneke op internet ontdekt, helemaal blij van de daadwerkelijk zeer ruime keuze. En voor een prijs waar het bij de Graaff in Enkhuizen niet voor zou lukken. Meevallertje. Vervolgens aan het water drankje gedaan. Er kwamen nog een paar klassieke houten schepen voorbij, die bezig waren aan het rondje Funen (met hun start paar dagen terug in Nyborg). De haven hier was al een stuk beter gevuld dan eerder bij de start op Nyborg. Op de terugweg langs de goed uitgeruste slager. Na een week in Denemarken werd het er wel tijd voor: een BBQ (when in Rome…). Prima stukjes vlees uitgezocht met een salade.
Het plan was een van de grillplaatsen te benutten, maar met de nog altijd aanwezig wind werd dat ons te fris. Dus de kuiptent opgezet, zijkant en achterkant op en de Cobb achterop. Ging uitstekend. Het bleek een meer dan uitstekend maaltje, bordje veel vlees. De afwas was net als gisteravond beperkt, al wacht nu nog wel de Cobb. Al moet die eerst goed afkoelen. Morgenochtend weer een dag.
De windverwachting is wat wisselend. Het zou kunnen dat we zondag flink verwaaid liggen met een windsterkte van meer dan 30 knopen die overkomt. En qua terugtocht is het ook nog niet zeker. Eerst leken woensdag en donderdag wel ok; nu lijkt er donderdag toch ook weer een lage druk gebied over te komen met flinke wind uit het zuidwesten. Anderzijds, we hebben nog even de tijd voor we weer in Nederland terug moeten zijn… En we kunnen ook altijd nog een tussenstop op een Duits Waddeneiland maken als de passende wind niet lang genoeg voor de complete overtocht staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *