27 juli, Kiel – Rendsburg

Vanochtend niet te laat vertrokken. We voeren rond half tien uit. Met enig beleid; de wind was gedraaid richting zuidoost en daar was deze haven minder beschut voor. Extra lijntje op de buurman om de punt wat bij te houden. Richting sluis ging het uiteindelijk vol gas, aangezien het licht opeens wit begon te knipperen. Konden nog mooi mee met deze schutting. Waar we ons in hadden gesteld om uurtje dobberen en wachten, waren we nu met een half uur geschut en wel. Overigens met de nodige andere Nederlandse boten. Alles convergeert nu weer kanaal in, wachtend op een goed weergaatje. De speculaties over een overvol Cuxhaven gingen de sluis al door.
Wij zijn door gevaren naar Rendsburg. Af en toe wat regen onderweg, maar echt doorzetten deed het niet. Met de afstandsbediening van de stuurautomaat onder de buiskap is het allemaal geen probleem. Anneke heeft zoals vaker in het kanaal de boot binnen een aai over de bol gegeven en daarna heerlijke tosti’s met blauwe kaas en chorizo gemaakt.
Zo rond half twee liepen we Rendsburg binnen, waar op dat moment nog volop ruimte was. Helaas nu wel met echte regen, die op hield zodra we echt vast lagen. Deed wat denken aan een vroegere vakantie waar bij werkelijk iedere sluis het begon te regenen. Vervolgens het centrum ingelopen. Nog best aardig met een uitgebreide boekhandel, wat kledingzaken en zo. Net buiten het centrum blijkt een uitgebreide supermarkt te zijn, een Sky XXL. Prima gesorteerd. Even wat basilicum en pijnboompitten gehaald om morgen zelf pesto te maken bij de pasta.
Internet op de boot is lastig, soms wel ontvangst, soms niet. Bij het havenkantoor gaat het beter. De gribfiles van vanmiddag zagen er nog steeds goed uit voor vertrek op vrijdag in de loop van de dag. Over de tussenliggende dagen willen we het eigenlijk maar niet hebben. Vooralsnog is het plan hier te blijven en dan donderdag naar Brunsbuttel te varen. Dinsdag, woensdag en donderdag wordt een stevige westelijke wind verwacht (met de nodige regen). Het lijkt ons niet erg aanlokkelijk om met die stevige wind, en dan wind tegen stroom, de Elbe op te varen naar Cuxhaven, waar de haven zich dan vermoedelijk ook nog vult met wachtende Nederlandse boten. In Rendsburg liggen we rustig en beschut. En dan donderdag naar Brunsbuttel waar tegen die tijd vast nog wel een plekje is te vinden; je ligt daar toch in pakjes, dus kan er vast nog wel eentje bij.
Ook even voor de vuist weg vertrektijd berekend qua getij op de Elbe. Met vertrek rond een uur of een vanuit Brunsbuttel zouden we optimaal moeten kunnen profiteren van de stroming op de Elbe. Rond zeven uur ’s avonds zouden we dan de Elbemonding moeten hebben gehad, kunnen we afvallen richting zuidwest en zoals de windverwachtingen nu zijn dan ook zeilen zonder motor er bij. Het eerst stuk zal te hoog aan de wind zijn om te kunnen zeilen. Om dan geen tijd te verliezen, gegeven de stroming, zal de motor bij moeten. Dus nog wel even zorgen dat de tank vol zit met diesel voor we aan de overtocht beginnen.
Wat overigens nog wel grappig is, is dat Gigel’eau hier ook ligt. Weliswaar nog zonder bemanning. Blijkbaar is er een bemanningswissel hier. We zijn benieuwd of we later deze week nog bekenden zullen zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *