15 juli – 14 augustus, Zomervakantie

15 juli – Aan boord

Vandaag was Harald’s laatste werkdag bij Liander. 15 augustus start hij bij Low & Bonar. Dus voor hem geen enkele reden om laat thuis te zijn vandaag. Anneke’s eerste half jaar bij de Hanze zit er op. Het was erg mooi, maar ook intensief. De laatste werkdag incluis. Al was ook zij relatief op tijd thuis. Oftewel, even na vijven zaten we in de auto richting Enkhuizen. Eerst de katjes gedropt bij de ouders van Anneke, de laatste boodschappen gedaan voor alle verse zaken, spulletjes aan boord en toen hapje eten in de Mastenbar. Daarna alles weggestouwd in de kastjes. Net als andere jaren met verbazing wat we allemaal weg kunnen werken in die kastjes. Anneke is snel haar bedje in gedoken, lag in coma tegen de tijd dat Harald terug was van de kar wegbrengen. Hij heeft zelfs de nieuwe epirb opgehangen zonder dat ze wakker werd.

16 juli – Enkhuizen – IJmuiden

Na een kopje koffie in bed, eruit en de boot vaarklaar gemaakt. De nieuwste gribfiles bekeken en het ziet er nog altijd naar uit dat we in een keer van IJmuiden naar Cherbourg kunnen. Weliswaar niet volledig bezeild, alsook niet altijd voldoende wind om te zeilen, maar dan zijn we er dit jaar wel. Met name Anneke heeft geen behoefte aan wederom Denemarken.
Even voor tien uur voeren we uit. De sluis bij Enkhuizen konden we nagenoeg gelijk invaren. Tot onze verrassing bleek het Paard van Marken bezeild. 
Met een rif in het grootzeil en later ook een wat ingerolde genua schoot het goed om met een gemiddelde van tussen de 5,5 en 6 knopen. Ook richting Durgerdam bleek nog bezeild. Gelukkig draait de Schellingwouderbrug weer normaal. De Oranjesluizen konden we zo invaren. Alle sluizen werden ingezet voor jachtjes; blijkbaar geen aanbod van binnenvaart.
Op het Noorzeekanaal heeft Anneke de maaltijden voorbereid voor de overtocht. De bekende pastasalade met chorizo en voor de andere dag Mexicaanse bonenhap. Verder is het kanaal echt niet interessant. Liever vermijden we dit, maar ja, als je naar IJmuiden wilt vanuit Enkhuizen is het nou eenmaal de kortste route, Rond half zes kwamen we aan bij de sluis van IJmuiden. Na vijf tot tien minuten wachten konden we ook daar invaren. Het verliep allemaal soepel vandaag. De haven van IJmuiden wordt met het haar triester. Het aantal vaste ligplaatshouders neemt stevig af. Passanten zijn er nu wel; die steiger is goed gevuld. Snel de boot opgeruimd, om daarna hapje te eten bij Zilt aan zee. Een prima varkenshaassate. Aan boord koffie/thee gedaan en de overtocht voorbereid. Toch even de aanloopjes van Dover, Cherbourg en zo checken. Ook de route nog een keertje nagelopen. We zijn er klaar voor, nu hopen dat de wind een beetje meewerkt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *