21 juli – Cherbourg – Jersey

Zo gezegd, zo gedaan, in de loop van de ochtend vertrokken naar Jersey. Net geen 60 mijl en met een beetje mazzel de hele tocht stroom mee. Eerst een neertje onder de Franse kust en dan vanaf de Race van Alderney stroom mee richting Jersey. Daar om het eiland heen ook weer stroom mee.
Het neertje viel wat tegen. De eerste 2 uur toch nog wat stroom tegen. Met het lichte weer, een westelijk windje toen nog rond kracht 3, bleek opkruisen geen goede optie. We hebben 2 slagen gemaakt, om tot de conclusie te komendat Jersey dan wel erg ver weg was. Dus motorzeilend verder gegaan richting Cap de La Hague. Een maal daar was het een rommelig zeetje. We bleven ruim om de kaap, al hielp dat weinig. Zet toch weer aan het denken hoe het daar is met echte wind, want nu stond er maar kracht twee tot drie. Geleidelijk aan koers gezet richting zuiden. Helaas liet de wind het steeds meer afweten. Bovendien, in plaats van de voorspelde westelijke wind, draaide deze steeds meer naar zuid. Wel makkelijk weer om lunch te maken. Wederom tosti’s met geitenkaas en chorizo (die nu op is). Daarna nog een broodje met overheerlijke Franse paté. Hoewel de wind dus niet mee werkte, was het verder een prima tochtje. Onderweg nog even een reservering gemaakt bij Bohemia (1 ster-restaurant van Shaun Rankin) voor vrijdagavond. Daar zijn we vier jaar geleden ook geweest. Lekker eten, goede wijn, alleen deze keer niet de fout maken om de 25 jaar oude port bij het toetje te bestellen; dat scheelt flink in de prijs.
Rond zevenen liepen we St. Helier aan. Nog even ingehaald door een grote ferry die indrukwekkend snel voorbij kwam zetten.
In de haven aan het visitor’s ponton afgemeerd, straks tussen 2 motorboten in. Grappig hoe snel je met Engelsen in gesprek komt. Zo anders dan de Denen. ’s Avonds rondje gewandeld door de stad. Een grappige mengelmoes van oud en nieuw, sjiek en shabby. Rondom de baai is de nodige nieuwbouw gerealiseerd, met ook enkele grote hotels die een schitterend uitzicht bieden op Elizabeth Castle.
Morgen willen we een auto huren. Dan oa Mont Orgueil castle bezoeken en La Mare Wine Estate, waar ze naast wijn ook Jersey butter maken. Zaterdag dan nog dagje St Helier en zondag door naar Guernsey zoals het er nu uit ziet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *