27 juli – Guernsey – Cherbourg

Een wat grijze, bewolkte dag. ’s Nachts wat regen over gehad. Gelukkig hadden we het op tijd door om de raampjes dicht te doen. Langzaamaan kwam de haven weer tot leven. Vanaf een uur of tien konden de eerste, niet al te diep stekende, bootjes de haven verlaten. Wij voeren rond een uur of elf (lokale tijd) uit. De windverwachting leek keurig uit te komen. Er stond rond kracht vier uit het zuidwesten. Het stroomde al lekker meer richting Alderney. Wel de nodige laaghangende bewolking. Waar je vaak vanaf Guernsey Alderney al ziet liggen, duurde dat nu totdat we behoorlijk in de buurt waren. Af en toe hadden we wat miezer over. Voor het eerst deze vakantie had Harald zijn volledige zeilpak aan (Anneke was maar even binnen een boekje gaan lezen). Lunch maken was een beetje een uitdaging met een lekker rollend koersje en af en toe onverwachte golven door stroomrafelingen. Het gebakken eitje voor Harald en de tosti voor Anneke smaakten er niet minder om.
Inmiddels waren we in de stroom van de race van Alderney, waardoor het soms wel meer dan 10 knopen over de grond ging, een een snelheid door het water van rond de vijf. Het water om ons heen deed op die momenten vreemde dingen. Golfjes van alle kanten, of soms juist afgevlakt water. En dat bij slechts windkracht 4, met wind en stroom in dezelfde richting. Duidelijk was dat de Cap de La Hague ruim zouden ronden, aangezien het daar op de heenweg met windkracht 2 al “rommelig” was, laat staan nu bij windkracht 4. Het schoot lekker op. De Cap kwam snel dichterbij. Redelijk plots was de zee erg onstuimig. Snel weggegepen om de Cap toch nog ruimer te ronden. Als we weer eens denken dat het IJsselmeer een klotsbak is, zullen we hier aan terug denken…
Na de Cap ruim te hebben gerond, konden we koers zetten richting de Grand Rade van Cherbourg. Dat was ruime tot halve wind, schoot lekker op. Zeker toen de wind door trok naar kracht 5 met lange vlagen van 6. Toch maar even de genua wat ingerold. Even voor zessen (lokale tijd) voeren we Cherbourg binnen. Oftewel, 42 mijl in 6 uur gevaren. Mooi stroom mee gehad en gunstige wind.
Aan boord al weer een lekker gerechtje van Jamie (pasta salade met tonijn, broccoli, citroen) gegeten. Na het eten het weerbericht voor morgen uitgebreid bezien. Het zou misschien nog wel kunnen, maar echt lekker wordt het niet. De wind trekt in de loop van de dag aan en er komt een regenfront over met daarin kennelijk vlagerige wind tot boven de 25 knopen. Het moet wel vakantie blijven… Oftewel, we blijven een dagje liggen. Nog even stadje in, rondneuzen en natuurlijk uitgebreid boodschappen doen in de zeer, zeer grote Carrefour.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *