31 juli & 1 augustus – Deauville

Vanochtend is Harald op onderzoek uit gegaan. Het bleek dat als de accus via de motor werden geladen de laadspanning veel te hoog was (>17V). Bepaald niet ondenkbaar is dat de dynamo het heeft begeven, of dat er iets is met de diodebrug. Erg vervelend, want op deze manier kunnen we niet varen. Met deze hoge laadspanning koken de accus droog, met risico van knalgas. Kortom, probleem dat oplossing behoeft! Gelukkig zit er hier een goed uitgeruste watersportwinkel die onderdeel is van een Beneteauverkooppunt. Daar navraag gedaan en hun mensen hebben te weinig kennis van Volvo Penta om te komen kijken, al klonk ons idee van een kapotte dynamo logisch. Ook het idee om de dynamo op de een of andere manier uit het systeem te halen leek een oplossing. Nu alleen nog uitvinden hoe precies. Daartoe een mailtje gestuurd naar jachtservice Enkhuizen en een post geplaatst op het zeilersforum. En toen maar even lekker de stad in. Er was Festival des Soldes in Deauville, waarmee het een heerlijke drukte op straat was met vooral dames op zoek naar de laatste uitverkoopjes. Daarna doorgelopen naar Trouville waar we geluncht hebben. Anneke eindelijk aan de slakken, Harald een terrine de campagne. Daarna moules marinieres. Prima maaltje weer. Onderweg nog wat kaas en ham gekocht voor een borrel (ipv avondeten) vanavond.
’s Avonds heeft Harald nog wat dingen uitgeprobeerd/uitgezocht, maar een definitieve, al is het tijdelijk, oplossing hebben we nog niet. Hopelijk morgenochtend als we met jachtservice kunnen bellen.
Het weer ziet er trouwens ook wat wisselend uit. Zou zo maar kunnen dat we dinsdag verwaaid liggen hier.
Maandagochtend gelijk gebeld met de jachtservice. Eerst in gesprek, maar half uurtje later hadden we ze te pakken. Ze hadden het al even besproken en meest waarschijnlijke is dat de dynamo stuk is. Als we die uit systeem halen, laden de accus niet meer op tijdens het varen, maar halen we wel Nederland als we ’s avonds weer aan de walstroom hangen. Loos meedraaien van de dynamo is niet goed voor de dynamo, maar ja, die is toch al niet meer in orde. Om dit te doen kregen we duidelijk stappenplan mee. Gele kabel, +-kabel en B+-kabel er af halen en goed isoleren/aftapen en vastzetten. Daarnaast heeft de startaccu zeer waarschijnlijk flinke opdonder gehad en verstandiger is om die te vervangen. Daarnaast zorgen voor startkabels aan boord, zodat je eventueel de pret-accus kunt inzetten om de motor te starten. Dus is Harald wederom zo ongeveer de motor ingekropen om los te halen en zo verder. Nieuwe accu konden we pas in de middag halen, aangezien de watersportwinkel maandagochtend dicht is. De tussenliggende tijd gebruikt om boodschappen te doen voor lunch, avondeten en zo. En even de accus testen; walstroom afgekoppeld en gekeken hoe die zicht hielden na een paar uur met de instrumenten aan. Dat bleek gelukkig goed genoeg te gaan.
Om half drie naar de watersportwinkel gegaan. Flink wat euros lichter weer vertrokken (we hadden ook nog een nieuwe waterslang nodig. De oprolbare slang had inmiddels te veel gaten om nog goed te werken). Daarna door naar de bouwmarkt voor een nieuwe multimeter (ja, ook die was er inmiddels mee opgehouden) en startkabels. De fietsjes bewezen hiervoor weer hun nut, want de bouwmarkt was helemaal aan de rand van Deauville.
Harald heeft de startaccu vervolgens vervangen. Nog even puzzelen hoe deze weer zeevast te monteren aangezien deze net een wat andere afmeting bleek te hebben. Daarna weer alles doorgemeten en het ziet er goed uit. Vanavond ook nog even de motor gestart. Ging in een keer goed. Nu houden we de walstroom er vannacht ook weer af, instrumenten aan, en bezien hoe de accus zich houden. Nog een laatste test.
Het weer ziet er nog steeds voor in elk geval dinsdag niet zo goed uit. De basis wind valt nog mee, kracht 4-5, maar de vlagen gaan richting 30 knopen. De kans dat we dinsdag ook nog in Deauville blijven is aanzienlijk. Woensdag is het ook nog niet enorm gunstig, maar lijkt het wel te doen; gedurende de dag zal de wind als het goed is wat afnemen en worden de vlagen ook minder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *