5-6 augustus – Boulogne – Scheveningen

Niet te vroeg vertrekken was de kunst. Dan zou er nog aardige stroom tegen staan. Ergens tussen 11 en 12 zou het kenteren en dan heb je een soort van dubbeltij richting Belgie, doordat je het tijd inhaalt in de flessenhals in het Kanaal. Even na elven hebben we los gegooid, net als wederom vele andere Nederlandse boten. Een soort van nieuwe armada als je dan met zo’n hele vloot uitvaart. In het kommetje mooi beschut grootzeil gezet. Motor er bij totdat we vrije wind hadden, net buiten de pieren. Daarna de ruimte opzoeken gezien alle andere boten. Element blijkt dan toch wel een snelle boot, ook al is het geen wedstrijdbak. Voor een toerzeiler loopt ze lekker. Goed de hoge kant gehouden van de andere boten, zodat we vrije wind hielden. De wind was sterker dan voorspeld, een mooie vier. Het eerste deel van de tocht ruim inkomend en steeds ruimer worden. Bij het hoekje rond Calais werd het zelfs voor de wind. Daar de spi er bij gezet. Heerlijk varen in het zonnetje. En ongelooflijk, wat ging het hard. Regelmatig meer dan 10 knopen over de grond.
De wind trok nog wat aan. Mooi moment om de spi er weer af te halen. We gingen als een speer langs Duinkerken. Nog altijd lekker de stroom mee. België kwam al snel in zicht. De trapegeer door en daarmee waren we echt voor de Belgische kust. Met de ruim in komende wind, die inmiddels een stevige vijf, soms zes was, bleef het hard gaan. Uiteindelijk hadden we tot net na Oostende stroom mee. Ook daarna ging het hard met de stevige wind. Op deze manier zouden we in minder dan een dag van Boulogne naar Scheveningen varen. De Mexicaanse bonenschotel ging er weer goed in. Wel prettig dat er al gekookt was, want het was met deze wind en golven lekker rollen.
De wind trok nog even door naar een dikker zes, tijd om de genua in te rollen en voorlopig alleen op het grootzeil door te varen. Was Element net wat makkelijker te hanteren. Voor de Zeeuwse kust moesten we wat anker liggende schepen en baggeraars ontwijken. Daarna op koers voor de oversteek van de Maasmond, waar Anneke zich zo rond 6.00 uur meldde. We hadden mazzel. We mochten voor een grote boot langs en waren daarmee net op tijd overgestoken voordat de Pioneering Spirit naar buiten kwam. De zeilboten achter ons moest daar op wacht. De Pioneering spirit is een enorm groot schip, met 2 rompen, speciaal gebouwd om boorplatforms te gaan ontmantelen.
Kort na negen uur liepen we Scheveningen binnen. Snel de boot opgeruimd en wat bijslapen. Er was nog geen box vrij, mogelijk wel later op de dag. Hoe gezellig het ook in de pakjes ligt, een box is toch wat rustiger en makkelijker de boot achterlaten als we op bezoek gaan of de stad in.
Eind van de middag hebben we afgesproken met Tan en Bart bij de Dagvisser. Drankje en hapje, waarna de heren het verjaardagscadeau van Harald zijn gaan nuttigen, namelijk een whiskyproeverij. Anneke en Tan zijn richting strandtent gegaan. Een goed begin van een paar dagen Scheveningen. Morgen komen Arne en Maaike met de kinderen.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *