9 augustus – Scheveningen – Amsterdam

En inderdaad, ’s ochtends was er regen/buien met een stevige noordenwind. Bij IJmuiden was de actuele wind noord 5-6. Met name in de buien nam de wind merkbaar toe. Niet erg aantrekkelijk. Later op de dag zouden de buien afnemen en de wind gunstiger zijn. Wel zouden we dan stroom tegen hebben, maar met maar 1-1,5 knoop is dat te overzien. We besloten het even af te wachten en te kijken hoe wind en buien zicht zouden ontwikkelen. Met een schuin oog op buienradar een rustig ochtendje gehad. Even na twaalven werd het volgens buienradar min of meer droog en waren er voorlopig geen nieuwe buien in zicht. De actuele wind was inmiddels noordwest, soms zelfs west, kracht 4. Dan zou IJmuiden bezeild moeten zijn. We kozen voor de high aspect op de wegneembare voorstag aangezien de hele tocht zeer vermoedelijk hoog aan de wind zou zijn, met een stevig windje.
Eenmaal buiten bleek de wind inderdaad noordwestelijk rond 4, waarmee IJmuiden bezeild was. Lekker varen met een wind die gunstig draaide. Soms wel wat stevig, waarmee we aan het begin en eind met 2 reven voeren en tussendoor volledig hebben ontreefd. Voor en achter ons trokken nog een bui langs. Wij hielden het lekker droog. Al zorgde een van de buien wel voor een flinke windschifting, waarmee we tijdelijk maar 90 konden varen, ipv de benodigde 25 graden. Rond zessen voeren we tussen de pieren door naar binnen. Doorgezeild totdat de ergste deining er uit was en toen de zeilen gestreken. De sluis bij IJmuiden draait door werkzaamheden niet in de spits. Vastgemaakt om een half uurtje te wachten, wat een mooi moment was om wat voorbereidingen voor het eten te treffen. Vandaag een curry met garnalen. Ook even gebeld met Marina Amsterdam, om te vragen of ze plekje voor ons hadden aangezien we na hun sluitingstijd binnen zouden komen. Er was nog voldoende plek aan de golfbreker.
Kort na zevenen konden we de sluis invaren. We werden voor IJmuidense begrippen vlot geschut en konden doormotoren naar Amsterdam. Onderweg bezoek gehad van de waterpolitie die controles uitvoeren op marifoongebruik. Alle papieren zijn op orde bevonden en ook een compliment dat we wisten op welk kanaal we op dat moment moesten uitluisteren (had Anneke net weer eens even opgefrist, alsof ze aanvoelde dat we controle zouden krijgen). Rond half tien voeren we de marina binnen. We vonden een mooi plekje aan de hoger wal langs de golfbreker helemaal aan de buitenkant van de haven. Met direct uitzicht op het IJ, wel zo leuk eigenlijk in plaats van ergens middenin de haven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *