Januari 2019

Een nieuw jaar, een lange kluslijst voor deze winter. Ook de nog aan te schaffen zaken om de boot klaar te maken voor een Atlantische oversteek is nog best lang, al wordt ‘ie steeds een beetje kleiner

In de kerstvakantie kwamen we op marktplaats een aanbieder tegen die nagenoeg alle ontbrekende papieren kaarten (Admirality, geen Imray) voor een leuke prijs aanbood. Het was even puzzelen met behulp van een handige website om te achterhalen welke kaarten we precies nodig hebben. Daarnaast ook nog bepalen met welke schaal we willen werken. Een ochtendje flink wat klikken en zoeken en we hadden een lange lijst. Op de laatste dag van de kerstvakantie zijn we naar Zeeland gereden naar de aanbieder. Het bleek iemand te zijn die in de Rotterdams haven werkt en daar via zijn contacten aan de kaarten kon komen. Er lag een hele stapel, ook voor een rondje wereld hadden we daar terecht gekund. Samen met de aanbieder nog wat door gepuzzeld, waarna we met een nog langere lijst en dikke stapel vertrokken. Op de terugweg (nou ja, min of meer terugweg, maar we waren redelijk in de buurt) een hapje eten bij vrienden in Den Haag.

Verder is de watermaker inmiddels geleverd. Hij staat net als de zonnepanelen in het schuurtje bij de ouders van Anneke te wachten op montage. Dat moeten we nog inplannen met de leverancier. We willen het samen met hem doen, zodat we weten hoe eea zit. De lithium accu’s zijn inmiddels geladen. In het weekend van 19-20 januari is Harald begonnen met de montage. Een aardig klusje, kwam hij achter. Ze passen precies in het kastje on der kaartentafel. Alleen zit daar nog een soort holte, waar ze in zouden zakken. Dus is de snijplank geofferd om een stabiele basis te bieden. Vervolgens bleek dat de huidige buiskabelschoenen van de accukabels te klein zijn en ook niet gangbaar in de verkoop zijn bij Joosten of de Karwei. Die zijn dus nu in bestelling bij Conrad. Voorlopig heeft Harald een van de oude accu’s tijdelijk aangesloten, zodat we nog wel werkend een 12v-systeem aan boord hebben. In dit eerste klusweekend heeft Harald ook de antennetuner en de aardplaat gemonteerd. Even een (heel groot) drempeltje over om 2 gaten in de boot te maken onder de waterlijn. Maar de aardplaat zit! Anneke heeft in het weekend de boordcomputer verder gereed gemaakt voor gebruik. Nog wat kaarten geïnstalleerd en zo. Alles doet het en is klaar om aan boord in gebruik te worden genomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *