16-18 november 2018 – Start klusseizoen

Vrijdagochtend rond half negen ging Element de kant op. Harald was donderdagavond al met de katjes naar Enkhuizen gereden. De ouders van Anneke zijn er even niet, dus kon hij in hun huis slapen.
Anneke had nog wat afspraken in Groningen waar ze niet onderuit kon, dus kwam op vrijdag naar Enkhuizen. Het kranen verliep voorspoedig. Het was waterkoud, met wat mistig weer en wind. Nadat Element veilig en wel op haar winterplekje stond, is Harald weer even naar de Kastanjelaan gegaan. Even doorwarmen en wat werkzaken afhandelen. Tussendoor kwam Arnoud nog langs; hij ging Albatros winterklaar maken. Tegen vieren was Anneke in Enkhuizen. Harald had inmiddels het eerste zonnepaneel gemonteerd op de nieuw gekochte stangen. Tijdens het klussen in de berging had hij flink wat aanspraak gehad. De nodige bewoners toonden interesse en vroeg natuurlijk ook van “wie hij er eentje was”.

’s Avonds stond de traditionele snert bij tante Anneke op het programma. Net als voorgaande jaren weer erg smaakvol en goed gevuld. Het stokbrood met zelfgemaakte kruidenboter smaakte ook goed. Evenals de griesmeelpudding na afloop. Koffie/thee met grappa erbij ter afronding, heerlijk!

 

Zaterdagochtend zijn we in de loop van de ochtend richting de boot gegaan. Het zonnepaneel bleek goed te passen. Alleen de verbindingstukjes van de stang hadden net wat te veel speling. Met een paar extra rubberen ringetjes heeft Harald dat snel opgelost. Volgende stap in de montage is de doorvoer door het dek van de snoeren realiseren en dan aansluiten op de MPPT. Maar eigenlijk moet voor die tijd de nieuwe accu zijn geïnstalleerd, zodat de MPPT gelijk goed ingesteld kan worden voor lithium accu’s. Anneke heeft zich ondertussen bezig gehouden met het schoonmaken van de bilge. Dat hadden we al een paar jaartjes niet meer gedaan. Het viel gezien deze periode nog best mee met het vuil onder de vloer. Na de schoonmaak konden we de kielbouten en het vlak nalopen. Dat zag er allemaal goed uit. Her en der wat afbladderende verf maar niks structureels. Wel zo prettig. En toch ook geruststellend om te zien dat we maar liefst tien kielbouten hebben, twee rijen van vijf, met stevige contraplaten. Onze kiel blijft er nog wel even onder zitten. Terug op de Kastanjelaan door gewarmd in een flink warm bad. Verder een rustig avondje en rozig en wel op tijd naar bed.

Zondagochtend is Harald weer naar Element gegaan, terwijl Anneke nog wat werkzaken afhandelde. Harald heeft de stang voor het tweede zonnepaneel gemonteerd. Daarna heeft hij een aantal draden die nodig zijn voor de SSB-installatie doorgetrokken naar de bakskist. Rond lunchtijd kwam Anneke naar de haven. Samen hebben we de boot leeg gehaald. Doordat we twee auto’s in Enkhuizen hadden, konden we nagenoeg alles wat mee naar huis moest ook meenemen. Na de boodschappen te hebben gedaa, hebben we de katjes opgehaald en zijn richting Zwolle gereden. Een nuttige start van het klusseizoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *