20 – 28 mei 2017 – Lustrumtocht Etapclub

20 mei

Bart heeft vrijdag in de loop van de middag de boodschappen gedaan, terwijl Anneke en Harald nog aan het werk waren. Bart gaat met Harald mee naar Engeland voor de lustrumtocht van de Etapclub. Anneke was vooraf niet zeker of het qua werk ging lukken, dus tijdig Bart gevraagd of hij mee wilde. Anneke heeft vorige week maandag de knoop doorgehakt, toen de weersverwachtingen ook nog eens behoorlijk slecht waren. Dat laatste pakt gelukkig voor de heren heel anders uit.
Zaterdagochtend op tijd richting IJmuiden gegaan. Met een stevig windje richting het paard en daarna door de burg en Oranjesluizen. Op een flinke bui na, waarin we even snel zeil moesten wegnemen, verliep het tochtje soepel. Lekker zeilen. En geen vertraging bij de sluis. Het kanaal door gemotord. Het hoort er nou eenmaal bij. In de sluis bij IJmuiden lagen we samen met Ruach en Windy. Na de sluis gebunkerd bij de haven van IJmuiden, om ons daarna aan te sluiten bij de steigerborrel die al in volle gang was. De meeste boten voor de tocht verzamelden hier. Een paar vertrokken vanuit het zuiden rechtstreeks naar Lowestoft. De maaltijd bij de Chinees smaakte goed. Na de maaltijd palaver met uitleg over het weer (rustig) en de aanloop (niet ingewikkeld, even de Southolm zoeken, et voila). Ondertussen voorzagen Anneke en Marcel de 2 aanwezige “vreemde eenden” van een Etap-logo, wat tot enige hilariteit leidde toen dit werd ontdekt. Bart meende zelfs even een nieuw type Etap te hebben ontdekt.
Harald heeft aan boord nog een paar mensen wat extra uitleg gegeven over de aanloop, terwijl Anneke een whisky deed bij Aonne, prima taakverdeling.

21 mei

Vandaag dan echt richting Engeland. Anneke nam rond elven afscheid en ging per bus en trein terug naar Zwolle. Zodra de vloot weer aan komt in Nederland, sluit ze weer aan.
<meer volgt>

26 mei

Zo rond ontbijt-tijd waren de heren in Scheveningen. Anneke had de nacht doorgebracht bij Tan, zodat de dames nagenoeg tegelijk met de heren aankwamen in de haven. De heren hadden lekker kleine oogjes. Het weer was rustig geweest, maar met de relatief drukke scheepvaartroutes en het al laverend ontwijken van de TSS-en, was het niet echt van slapen gekomen. De croissants met verse jus smaakten goed, waarna Tan en Bart richting huis gingen en Harald ook zijn bedje nog even opzocht. Al lukte meer dan paar korte hazenslaapjes niet echt. Rond lunchtijd is hij gaan douchen, waarna we de Turk tegenover de haven weer hebben opgezocht. Dat was vorige zomer immers uitstekend bevallen. En ook nu beviel de Iskender kebab uitstekend. Na de lunch doorgelopen naar de Skihut voor een nieuwe korte broek en polo voor Harald. Het weer was de afgelopen dagen zo goed geweest dat hij er te weinig mee had. Daarna doorgelopen naar het strand en onder genot van een drankje verder “geduft”. Op de terugweg nog even gekeken naar wat zomerkleding voor Anneke, maar zonder succes.
Inmiddels waren Tan en Bart ook weer wakker. Afgesproken om elkaar te ontmoeten bij de Turk. Daar eerste een drankje gedaan en daarna al weer een heerlijke maaltijd genoten. Bij gebrek aan vakantie naar Turkije is dit ook wel erg lekker. In de loop van de maaltijd kregen de heren weer kleine oogjes. Dus na de koffie en thee snel richting boot en huis, om goed bij te slapen.

27 mei

Met een lekker zuidoostelijk windje 3-4 was het plan om met de aangekondigde 30 graden een lange tocht naar Den Helder te maken. Dat plan verliep prima tot rondom IJmuiden. Daar zakte de wind helemaal in. Dus toch maar naar binnen bij IJmuiden, want nog 4-5 uur moteren naar Den Helder hadden we niet echt veel zin in. We zijn doorgevaren naar de marina. Dat verliep verder soepel. Niet lang hoeven wachten bij de sluis. En deze keer geen controles op het kanaal zoals afgelopen zomer.
In de marina eenvoudige tapas gegeten uit de “noodvoorraad. Prima maaltje, passend bij het warme weer. Gelukkig trokken de rookwolken van een stevige brand in het havengebied mooi langs ons voorbij…

28 mei

Even na tienen voeren we de haven uit. Samen met aantal andere boten voeren we op richting Oranjesluizen. Daar hadden we geluk, we konden gelijk invaren. Gelijk geschut en wederom geluk, de brug ging net open. Gas er op, goed aansluiten en we konden nog net mee. Even na elven waren we dus door de sluis en de brug en kon het zeil worden gezet. Ruim windje, spi er bij om voldoende vaart te houden. Het ging lekker, totdat de wind inzakte en draaide. Snel de spi er en toen die er goed en wel af was, kwam de wind uit andere richting terug en met flinke kracht. De wind settelde beetje rondom halve wind. Anders had er zo waar nog een rif in gemoeten. Hierdoor schoot het wel lekker op.
Ook bij het naviduct weer geluk. Gelijk invaren en geschut. Zo waren we rond 16.00 uur weer terug in de eigen box. Wel knap warm in de haven. In de wind en in de zon op het water was het goed toeven, maar zonder wind in de zon toch wel erg warm. Wat is een boot dan toch heerlijke luxe!
Harald heeft het ergste zout afgespoeld, terwijl Anneke de wekelijkse boodschappen deed. Daarna de katjes opgehaald bij de ouders van Anneke en terug naar Zwolle. Morgen wacht een nieuwe werkweek…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *