15 juli – Enkhuizen – IJmuiden

Vrijdagavond 14 juli zijn we aan boord gegaan voor de zomervakantie. Anneke had vrijdag al min of meer vrij, beetje thuis de mail in de gaten houden. Harald mocht nog lekker aan de bak met paar overleggen in Arnhem. Tegen negenen waren we in Enkhuizen. De katjes in het huis van Anneke’s ouders gedropt en daarna door naar de Compagnieshaven waar we snel nog een hapje hebben gegeten in de Mastenbar, alwaar de familie van Anneke al uitgegeten was en nog zat na te tafelen. Ook nog mooi de gelegenheid om de nieuwe auto van Johan te bekeken, een hippe hybride van Toyota. Vervolgens de auto leeggehaald en die meegegeven aan de ouders van Anneke. Na de schade die vorig jaar hebben opgelopen toch maar voor de zekerheid bij hun thuis parkeren in plaats van bij de Compagnieshaven.
De bestemming van de vakantie was lang onduidelijk met de wisselende weerberichten. Lang leken de Kanaaleilanden, of zelfs Bretagne binnen bereik. Uiteindelijk vielen de Kanaaleilanden toch af. Cherbourg was weliswaar te halen, maar daarna zouden we daar zeer vermoedelijk een dag of 3 verwaaid liggen. Nou is Cherbourg wel aardig, maar niet zo aardig. Dus de koers verlegd richting the Isle of Wight. Harald was daar 5 jaar geleden al wel geweest met het aanbrengen van Element, maar veel meer dan Cowes had hij ook niet gezien daar. Voor Anneke is het gebied helemaal nieuw.
Zaterdagochtend vertrokken richting IJmuiden. Het Markermeer is echt niet meer leuk. Verschillende keren liep de snelheid meer dan een knoop terug door alle waterplanten om de kiel. Flink achteruitslaan hielp gelukkig. De Schellingwoudebrug en de Oranjesluizen gingen soepel en snel. Daarna door het kanaal ging ook zonder bijzonderheden. Onderweg heeft Anneke wat schoongemaakt en als vast de maaltijden voor de overtocht gemaakt. Bij de sluis bij IJmuiden hadden we geluk. We konden gelijk invaren en vrij snel daarna werden we geschut. In de marina was volop plek. De laatste weerberichten binnengehaald. Het zag er nog steeds prima uit om via de Belgische kust, overstekend bij Calais en dan via de Zuid Engelse kust naar Wight te gaan. Alleen het eerste stuk hoog aan de wind (of net niet bezeild). De wind zou westelijk starten, wegvallen en dan uit het noorden terugkomen, draaiend naar oost. Kortom, prima voor een tocht in een keer naar Wight.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *