20 juli Cowes – Southampton

Voor vandaag werd een ZW4, misschien met wat vlagen 5, verwacht. Mooi windje om de oversteek naar Southampton te maken vanuit Cowes. Een kort tochtje van een mijl of tien. Wel goed opletten, want er is nog de nodige grote zeevaart richting Southampton. Die moeten ook nog eens twee aardige draaien maken om de rivier op te gaan. Er ligt een zandbankje voor de ingang van de rivier, vandaar. ’s Ochtends eerst nog even Cowes in geweest voor de laatste boodschappen. Om te beginnen toch nog wat zaken bij Musto. Een mooie rugtas in de aanbieding, een knalgele polo voor Harald, ook in de aanbieding en zeilhandschoenen voor Anneke. Op haar oude dag kunnen de kantoorhandjes het anders niet meer aan. Verder vers boord bij de bakker en wat groenten voor het avondeten.
Eind van de ochtend los gegooid. Eenmaal buiten bleek er een stevige wind te staan, die doortrok tot ruim boven de twintig knopen. Gelet op dat het niet al te ver was, gemakshalve alleen op een (deels ingerolde) genua koers gezet om de zandbank heen. De rivier op was in het begin nog bezeild. Het laatste (ruime) uur op de motor gedaan. De stroom was steviger dan in de boeken stond, gemiddeld twee knopen tegen en kruisen tegen stroom in met af en toe een grote boot ontwijken is met name van Anneke geen hobby. Wel makkelijk lunch maken zo. De tosti’s smaakten goed. Net na lunchtijd legden we aan bij Ocean Village Marinain Southampton. Een lekker beschutte haven. Morgen wordt minder prettig weer verwacht met enige regen en stevige wind. Wel zo lekker om dan beschut te liggen.
’s Middags de stad in gelopen. Eerst langs de docks, daarna afgebogen naar het oudere gedeelte en toen langs het winkelgedeelte. West Quay is het grote shopping centre. Daarin onder andere Hotel Chocolat, een favoriet van Anneke. Al is Harald ook niet vies van de bon bons met cocktailsmaken en naar we nu ontdekten, die met Single Malt-smaak. Voldoende ingeslagen om net als afgelopen twee jaar iedere avond na het eten bij de koffie en thee een chocolaatje te doen. Terug naar de jachthaven gelopen door een wat meer achtergesteld stukje Southampton. Lag er wat troosteloos bij. Op de terugweg gestopt bij Pitcher&Piano, een van de bar/restaurants hier aan de haven. Een lekker biertje voor Harald, een “Green Goddes” (een van de huiscocktails met gin en kiwi) voor Anneke. Lekker wat calamaris en bruchetta erbij, wat is vakantie toch naar! Gelijk nog even de weerberichten nagekeken en het mindere weer komt er echt aan voor morgen. Dus ook gelijk de knoop doorgehakt om vanavond wat luxer uit eten te gaan, aangezien we morgen niet droog heen en weer zouden komen op de fietsjes. Anneke had wat huiswerk gedaan en was uitgekomen op Quay fifteen, in 2017 verkozen tot beste restaurant van Southampton. De fietsjes kwamen goed van pas. Het restaurant zit aan een van de volgende marina’s, ongeveer 10 minuten fietsen vanaf Ocean Village.
Het restaurant bleek een prima keuze. Kleinschalig, maximaal 30 couverts op een avond met een open keuken. Iets wat Anneke altijd al erg leuk vond en na de kooklessen bij de Librije alleen nog maar leuker. Een vlotte jonge bediening, die maar wat blij was dat we voor het volledige 5-gangen tasting menu gingen met wine pairing. We begonnen met een pea&asparugus-soup, gevolgd door gerookte kip in parmaham met zwarte olijventapenade. Het hoofdgerecht was slow cooked belly of pork, met mosterd-aardappelpuree en pestosaus. Het dessert was een warme, nog klein beetje lopende brownie met frambozenijs. Tot slot natuurlijk kaas met de onvermijdelijke port.

En ja, dan kan Anneke het niet laten om daar, desgevraagd naar de ervaren combinatie, iets van te zeggen. Want ja, de geitenkaas en de cheddar waren toch echt te zacht voor de op zich mooie port. De blauwe kaas ging op zich nog in de combinatie, maar ook die kon beter een iets minder sterke wijn hebben. De sauvignon van het voorgerecht had het vermoedelijk beter gedaan bij alle drie de kazen. En even het onvermijdelijke punt gemaakt door Anneke dat een sancerre gemiddeld genomen echt een prima optie is bij meerdere kazen. Dat zetten de bediening aan het denken en ging de jongeman gelijk die avond nog proberen. Wij kregen nog een stukje geitenkaas met witte port.Nog nooit eerder witte port gehad, maar dat combineerde vele malen beter dan de rode port. Nog wel wat zoetigs en een stuk zachter. Mooie afronding van het diner en een lekker avondje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *