18 juli – Cherbourg – Guernsey (St Peter Port)

Het plan voor deze dag was als volgt. Koffie op bed, stadje door, boodschappen doen, bootje schoonmaken, lunchen aan boord, dan rond 15.00 uur vertrek naar Guernsey en onderweg met vooral Franse kaas en andere snaai een soort van avondeten doen. Aldus uitgevoerd! De koffie smaakte goed. Tegen tienen zijn we via de watersportwinkels op de haven richting het centrum gelopen. Daar was het lekker rustig. De meeste winkels waren net open. Er is weinig veranderd. De bakker op de hoek had lekkere croissant en brood. De charcuterie er tegenover goede paté en worstjes. Bij de groenteboer vers fruit en groente meegenomen, waarna we zijn doorgelopen naar de Carrefour. Daar de inkopen voor de komende dagen gedaan, waaronder de Franse kazen voor het avondeten. Lekker genieten bij het uitkiezen, de keuze is echt super! Terug in de haven de boot geschrobd. Nu zouden echt alle resterende kleine vliegenlijkjes van boord moeten zijn. De nodige spinnen hebben zwemles gekregen (en gefaald voor hun a-diploma). Daarna een eigengemaakte tomatensalade met mozzarella en merquez worstje als lunch. Na de lunch hebben we allebei de werklaptop kort open gehad. Harald had een appje gehad of hij bij een ingelaste meeting van het MT kon zijn. Geen probleem, dus ingebeld. Was een interessante meeting, de moeite waard om even bij te zijn. Anneke heeft ondertussen haar mailbox bijgewerkt en de rekeningen van de afdeling betaald. Is dat ook maar weer op orde. Daarna was het tijd om klaar te maken voor vertrek. Voor vertrek de pomp opgezocht. We vermoedden dat met de snelle pomp, gecombineerd met het motorzeilen, er toch wel wat bij kan. Dat bleek te kloppen, bijna 30 liter getankt.

Koers gezet richting Guernsey. De grand rade was goede gevuld. Twee ferry’s die vertrokken, eentje die binnen kwam. Natuurlijk ook de nodige bootjes die eveneens richting Guernsey, Jersey of Alderney gingen. Het eerste stuk konden we zeilen. Hoog aan de wind was het waypoint net aan bezeild. Zelfs met deze weinige wind was het bij La Hague knap onrustig water. Lekker wasmachine, wat ongetwijfeld samenhing met de stevige stroming. We gingen inmiddels boven de elf knopen over de grond (en iets van vijf door het water). Met deze snelheden legden we de 42 mijl nar Guernsey vlot af. Al was er ook een stukje waar we een klein beetje stroom tegen hadden door de draaiing voor Guernsey. Eenmaal in Little Russel hadden we de stroom mee en ging het weer tussen de zeven en acht knopen over de grond. Onderweg genoten van de Franse kazen en het droge worstje van de charcuterie. Rond 20.30 uur lokale tijd kwamen we aan op Guernsey. We moesten kort wachten voor we de haven in konden. Er stond net wat te weinig water. We kregen een plekje aan de linkerkant, waar de boten in pakjes kunnen liggen. Het is echter zo rustig dat we zelf direct voor de wal liggen, zonder iemand op ons. Het ligt hier rustiger dan in de boxen aan de andere kant hebben we gemerkt. Minder last van het verkeer en het gepiep van de voetgangersoversteek. Prima plekje!