2 – 3 juni 2018 – Enkhuizen, vervolg nieuwe anker

Een nieuw en voor zwaarder anker betekent ook een nieuwe ankerlier. Sowieso, de oude was volledig gecorrodeerd en gaf geen teken van leven meer. De nieuwe (Quick Genius) ziet er een stuk degelijker uit. Ook flink wat meer power. En dat betekent weer dat de bedrading die er lag, te zwak is. Er moeten flink dikkere draden worden gelegd om de power van deze lier aan te kunnen. Met onze dubbele schaal een uitdaging. Want voor bedrading zijn buizen getrokken tussen de schalen, maar heel dik zijn die buizen niet. Filmpje ankerlier: klik hier

Bij Joosten de juiste bedrading en andere toebehoren gekocht. Daar konden we ook de benodigde kniptangen en een tang om specifieke aanhechtingen aan te knijpen lenen. De bedrading ligt er in twee delen. Van de accu’s naar het relais en van relais naar ankerlier. Harald begon met het gedeelte van de accu’s naar het relais. Dat ging verbazingwekkend soepel. Vrij snel lagen de draden op hun plek. Toen de nieuwe zekering geplaatst en alles aangesloten. Dat deel verliep vlotter dan gedacht. Daarna voor het tweede deel bedrading gehaald. Het eerste deel hadden we met volgens de specificatie wat overbemeten draden gedaan. Maar die bleken zo dik dat dat echt niet paste door de buis die naar de ankerlier liep. Net een maatje dunnere draden gehaald. En toen weer de draden trekken. De eerste draad ging wederom vlot. Harald trekken vanaf de lier, Anneke duwen bij het relais. De tweede draad kostte meer moeite. Door stukjes rode en zwarte draad samen door te treken en dan de ene draad weer wat terug te trekken en de andere voorwaarts, lukte het toch nog vrij soepel om de draden aan te leggen.

Inmiddels was het tegen drieën en tijd om in de auto te stappen. Harald had de oude bijboot weten te verkopen. Die gingen we afleveren in Den Haag, waarna we langs Tanja en Bart gingen om bij te praten. Heerlijk gegeten en lekker bij gekletst.

Zondagochtend is Harald weer op tijd begonnen om de rest van de draden aan te sluiten. Al weer ging het (gelukkig) soepel en rond een uur of elf draaide de lier! De zekering klapte er in het begin een paar keer uit, om onduidelijke redenen. Bij verder testen, bleef alles gewoon werken. Even in de gaten houden nog. Nu nog de plankjes maken waarop de lier straks stevig wordt gemonteerd.

Verder wat boodschapjes gedaan in voorbereiding op de vakantie. De Goodnoodles waren in de aanbieding; even een voorraadje ingeslagen. Toen het drukkend warm werd, zijn we richting huis gereden, waar Harald is gaan klussen aan de plankjes. Een nuttig en aangenaam weekend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *