28-30 april: Lang weekend Harlingen en Workum

Vrijdag alvast vrij genomen, met Koninginnedag op maandag een lekker lang weekend! Donderdagavond is Anneke met de trein naar Enkhuizen gegaan, na een werkafspraak in Amersfoort. Harald heeft de volle auto en katjes naar de haven gereden.

Vrijdagochtend zijn we vertrokken naar Harlingen. Aangezien het weer zaterdag en zondag wat onvoorspelbaar was, deze keer niet door naar een eiland. We konden bij Kornwerd vrijwel direct de sluis in varen, die overigens lekker rustig was. Op de Boontjes net een klein beetje stroom tegen. Gelukkig is het niet ver naar Harlingen. In de Noorderhaven konden we nog in een van de boxen liggen, wel zo makkelijk. Geen gedoe met lange lijnen naar de wel. Bij de AH de boodschappen voor de rest van het weekend gedaan. ’s Avonds eenvoudige tapas gegeten met als toetje een erg groot ijsje bij Min 12, heerlijk!

Zoals gepland bleven we zaterdag liggen in Harlingen. ’s Ochtends flink wat regen met een stevige wind. Volgens Brandaris stond er een zeven tot acht buiten. De haven was een prima optie. ’s Middags naar het bedrijventerrein gelopen op zoek naar een nieuwe watersportwinkel. Onze walstroomkabel had het begeven en de stekker die Etap standaard toepast, is vrij zeldzaam. Ook deze winkel had ‘em niet. Harald heeft provisorisch het oude snoer opgelapt. Joosten heeft gelukkig wel de juiste onderdelen, dus maandag de definitieve oplossing. Nog even de winkelstraat doorgelopen, om na een portie kibbeling het bootje weer op te zoeken. Snorrend kacheltje, boekje, drankje, kortom, genieten. ’s Avonds risotto met pesto en zalm, gevolgd door op tijd naar bed. Wat kun je toch moe worden van niks doen.
Zondag na de lunch vertrokken richting Workum. In de haven was de wind duidelijk gaan liggen, de voorspelling was vijf tot zes, afnemend drie tot vier uit het noord oosten, draaiend naar zuid oosten. Alleen… buiten bleek er flink wat meer wind te zijn. Al snel liep de windmeter door naar 30 knopen, in een paar vlagen zelfs net wat meer dan 40 knopen… Gelukkig wel ruim van achteren. Het bleek bijzonder weer. Er kwamen wat donkere wolken over, waarin de wind minder werd en 180 graden draaide. Na de derde wolkenrij kalmeerde het weer en de wind. Tegen de tijd dat we bij de sluis waren, was het zelfs minder dan tien knopen. En eenmaal door de sluis nog minder, zelfs zo weinig dat we op zeil niet echt meer vooruit kwamen. Gelukkig de laatste twee mijl toch nog kunnen zeilen. It Soal maar weer eens gelaten voor wat het is en doorgevaren naar het kommetje. Daar lag een fraai Etap 37s, waar we een praatje hebben gemaakt. Daarna uit eten bij It Pottebakkershus voor een overheerlijke kaasfondue.

Maandag stond er totaal geen wind. Van Workum naar Enkhuizen moeten motoren tussen de vliegjes door. Wat zijn er weer veel dit jaar! Ook in de haven hadden we er nog last van. Mede daarom niet te laat naar huis, waar we nog wat nuttige zaken hebben gedaan. Een uitstekende eerste zeilweekend op de boot!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *