Start seizoen 2013

Een nieuw seizoen, een nieuw logboek. Vanuit het besef dat het vorig jaar nog wat onafgerond is, hierbij al wel de nieuwe verhalen over seizoen 2013 met Element.

21 maart: te water

Dit jaar zijn we half maart te water gegaan. Na vorig jaar pas half april er in te kunnen, hebben we deze winter de maatregelen genomen om er op tijd in te gaan. Dus pas als een van de laatsten eruit en onderhoud uitbesteed, zodat we niet afhankelijk waren van een enkel mooi weekend om al het onderhoud aan het onderwaterschip te doen. Dit is allemaal naar wens verlopen, zodat we 21 maart te water konden. De nieuwe zeilen waren toen ook klaar. Nadat de mast weer was gezet (we hadden deze winter de verstaging e.d. laten controleren), konden we aan de slag.
Nieuwe zeilen zijn fijn om mee te zeilen, maar niet fijn om aan te slaan en hijsen. Het was een flink gevecht. Gelukkig met maar weinig wind. Pa Lub kwam tijdens zijn dagelijkse wandeling even kijken. Zijn extra handjes kwamen goed van pas. Het zeil was aan de winnende hand… Inrollen van de genua ging knap zwaar. Het nieuwe doek wenste duidelijk nog niet opgerold te worden. Het opdoeken van het grootzeil viel helemaal tegen. Daar was de ervaring van de zeilmaker bij nodig. Die kwam langs om de maat van de huik en rocon op te meten. Met een geleende huik van de zeilmaker kon het grootzeil gelukkig gewoon blijven zitten. De genua heeft aan het uiteinde een beschermlaag, dus ook die kon zonder rocon gewoon blijven zitten.

23-24 maart: (poging tot) klussen

In het weekend van 23 en 24 maart woei het stevig, kracht zeven tot acht uit noorden. Daarbij was de temperatuur rond het vriespunt. Harald heeft nog de mast getrimd, maar daarna zijn we huiswaarts gegaan. Anneke deed een poging tot schoonmaken, maar werd toen zelfs in de haven licht zeeziek. Door de wind, gecombineerd met nog maar weinig andere boten in de haven, ging de boot zo ongelooflijk heen en weer… En buiten werken was ook geen pretje. Schroevendraaiers woeien van het dek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *