9-12 mei 2013: Texel

Al weer een lang weekend! Donderdag waren we vrij in verband met Hemelvaart; vrijdag had Anneke verplicht vrij en kon Harald ook vrij krijgen.

De Weersverwachtingen waren deze keer minder gunstig. Donderdag zuidwest 4-5, vrijdag zuidwest 5-7, zaterdag zuidwest 4-5 en daarbij regen…
Het tij bleek wederom gunstig voor Texel. Donderdag in een keer naar Texel gevaren. Er stond inderdaad een stevige wind. We begonnen met een vier uit het zuidwesten, die gedurende de tocht aantrok naar vijf met lange vlagen van begin zes. Maar geen probleem, rif in het grootzeil en op het wad alleen op de genua gevaren. En zelfs alleen op de genua haalden we nog een Bavaria 38 in (ok, wel een huurbak, die blijkbaar niet kon zeilen; zijn zeilen stonden prima voor ruime wind, maar niet voor hoog aan de wind wat in dit geval nodig was). De regen bleef gelukkig uit. Sterker nog, er stond zelfs een zonnetje aan de hemel het merendeel van de tijd.
Op Texel bleek ook de Fleur de Lis, een Dehler 36 waar we in Honfleur naast hadden gelegen, te liggen. Even een praatje gemaakt en drankje gedronken. Helaas bleken de winkels allemaal al dicht te zijn. Aangezien er geen avondeten aan boord was, noodgedwongen gegeten in het restaurant op de haven. Eerst een borrelplankje en toen Anneke aan het lamsrack en Harald aan de sate. Prima hapje eten.
Gezien de harde wind uit de verkeerde hoek zijn we vrijdag blijven liggen. Met de bus zijn we naar Den Burg gegaan. Diezelfde hard wind weerhield ons ervan de fiets te pakken… Rond lunchtijd kwamen we aan in Den Burg. Nadat we de nodig borrel-benodigdheden bij de keurslager en delicatessenzaak hadden ingeslagen, zijn we richting een eetcafe gegaan voor de lunch. Een prima uiensoepje met een stokbroodje gingen er goed in. Nog een rondje door het dorp, waar Anneke met moeite de aankoop van een nieuwe tas (bij Mik Mak) kon weerstaan. Op de terugweg boodschappen gedaan bij de vernieuwd Spar. Deze is wel wat uitgebreid ten opzichte van de oude, maar is nog steeds niet echt ruim of uitgebreid bevoorraad. De benodigde kikkererwten voor het avondeten bleken geen onderdeel van het assortiment…
Terug op de boot kwamen Robert en Nicolette (Zeerob, Etapclub-leden, al varen ze inmiddels al weer een paar jaar een Dehler 39) even buurten. Bijgepraat, waaronder over de aankoop van de 46ds van Aonne en Ingrid. Daar was ergens iets misgegaan met een afsluiter. Toen ze de eerste keer aankwamen bleek er iets van 1500 liter water in de boot te staan. We zijn benieuwd hoe dat afloopt. Als het goed is, komt de boot nu spoedig naar Nederland.
’s Avonds geborreld met Merijn en Mirjam van de Fleur de Lis. Het was weer erg gezellig, stoere verhalen uitwisselen tussen de heren. In Merijn vindt Harald iemand die daadwerkelijk nog meer van bootjes en zeilen afweet dan hij!
Zaterdagochtend begon met regen. Niet al te aantrekkelijk om er uit dat gaan. Dat hebben we dan ook uitgesteld tot een uur of elf. Ondertussen ontbijtje op bed en lekker lezen. Daarna de weerberichten uitgebreid bekeken. Het zou in elk geval tot en uur of half een blijven regenen. Daarna zou het voorlopig droog blijven, maar met een trogje dat er aan komt, begon de wind weer aan te trekken. Zondag zou beginnen met westenwind, 4-5. Alles afwegende en overziende, kozen we om nog een dagje te blijven liggen en te gokken dat we morgen met een minder krachtig westenwindje wat prettiger zouden kunnen varen naar Enkhuizen. Dat bood de gelegenheid om wat klusjes te doen, zoals dit logboek schrijven. Harald heeft drie van de vier lieren een aai over de bol gegeven. Dat was in de tijd dat we de boot hebben nog niet gebeurd. De lieren lopen nu een stuk soepeler. Dat zal schelen met de schoten of grootzeilval op spanning zetten!
’s Avonds eerst geborreld met de “studenten” aan boord van Jaffa en daarna nog geborreld aan boord van de Kuifeend van Harry en Margreet, beiden oud Euros-leden. Harry heeft zelf de boot van binnen afgetimmerd. Ongelooflijk! Fraaier dan een boot van een werf, erg strak en netjes afgewerkt met handige foefjes, zoals de ruimte onder de voorpunt waar ze gewone fietsen kunnen wegzetten.
Zondag was het weer beduidend beter dan op zaterdag. Droog, voorzichtig zonnetje en westenwind variërend van 3 tot 5. Rond half negen zijn we uitgevaren. Het eerste stukje Texelstroom nog stroom tegen, maar daarna richting Den Oever stroom mee. Mooi nog het laatste stukje van het tij. Onderweg croissantjes gemaakt. Handig op zo’n ruim-winds koersje. Ligt de boot toch nagenoeg recht.

De sluis bij Den Oever leverde nauwelijks vertraging op. Even kort voor de brug gewacht en in de sluis op nog een grote platbak. Eenmaal uit de sluis snel weer zeil gezet. Waar we op het Wad nog een rif nodig hadden, was dat op het IJsselmeer onder de hoger wal niet meer nodig. Langs de dijk naar Oude Zeug en dan koers naar de Ven bij Andijk. Vandaar nog een klein stukje aan de wind naar Enkhuizen. Al met al een heerlijk tochtje, of nog beter, heerlijk lang weekend, met prima keuze om zaterdag nog even niet te gaan varen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *