27 – 29 april 2018 – Texel

 

Na een volle week voor Anneke in Groningen (met onder meer zeer geslaagd relatiediner) en drukte bij Harald op het werk met allerhande organisatorische veranderingen, is een lang weekend aan boord een meer dan welkome afwisseling. De weersverwachting was wat wisselend. Daarom nog twijfel of het een rondje Friesland wordt, of toch Texel in verband met een dringende behoefte aan een goede kaasfondue, van de kazen van Wezenspeijk. Vrijdagochtend op basis van het laatste weerbericht hebben we de knoop doorgehakt: Texel it is. Dat betekende dat we qua getij ergens tussen 12 en 13 bij de sluis van Den Oever wilden zijn. Rond negenen voeren we uit, prima op schema. Mooi bezeild koersje naar Den Oever. Even na twaalven kwamen we aan bij de sluis. De lichten stonden al op rood-groen, al duurde het nog wel eventjes voordat de deuren open gingen. Dat bleek achteraf een teken. Want nadat we in waren gevaren, en nog even gewacht op een bootje, gingen de deuren dicht… En daar bleef het bij… We gingen niet omhoog of omlaag… En de deuren bleven ook dicht… Na iets van een kwartiertje werd het duidelijk, toen de sluismeester omriep dat er sprake was van een storing en de monteur er met een uurtje zou zijn… Al met al een uurtje of drie vastgelegen in de sluis. Uit verveling maar alvast een zak bugles leeggegeten…
Eenmaal op het wad hadden we inmiddels aardig stroom tegen. En het was niet meer bezeild, met een ook nog eens inzakkende wind. In plaats van diesel voor de kachel, ging er nu diesel naar de motor. Tegen 18.00 uur voeren we Oudeschild binnen. De supermarkt was al dicht. We konden niet anders dan ergens een hapje gaan eten. Het werd de Compagnie. Prima maaltje, wel een beetje onrustige ruimte, waarin het geluid van alle kanten kwam. Terug aan boord de katjes eten gegeven, Harald nog een whiskey, terwijl Anneke al sliep.
Zaterdagochtend kwam de beloofde regen. Gelukkig kwam rond elven ook het beloofde droge weer. Een mooi moment om fietsen te huren en richting kaasboerderij Wezenspeijk te gaan. Daar hadden we in het najaar heerlijke kaasjes gekocht, waaronder een combinatie van kazen die tot een prima kaasfondue leiden. We hebben overigens elektrische fietsen gehuurd. Groningen worden vanaf september (on)bereikbaar. Mogelijk zal de langere reistijd Anneke nopen tot een ander vervoermiddel richting Campus. Bij de kaasboerderij geluncht met kaasfondue en daarna paar kazen ingeslagen. Vervolgens doorgefietst naar Den Hoord en van daar door naar de duinen, om terug te fietsen via Den Burg. In Den Burg nog even gewandeld.
’s Avonds hadden we gereserveerd bij t Pakhuus, een visrestaurant aan de haven bij Oudeschild. De ontvangst was prettig, leuke sfeer en goede akoestiek. We kozen voor een 5 gangen all-in menu. Mooie schaal/schelpdieren in de voor- en tussengerechten. Als hoofdgerecht kozen we lam in plaats van vis. De paling, coquille en bisque met kreeft smaakten uitstekend, met lekkere wijnen. Het lam kwam met asperge, jum! Als dessert kozen we kazen van de trolley. Daar hadden we bij binnenkomst al heerlijke kazen op zien liggen. Afgerond met koffie/thee en friandises. Heerlijk ontspannen avondje, met goed eten en prima wijn.
Zondagochtend moesten de fietsen nog terug. Dat kon mooi op tijd, rond achten, wat onze beoogde vertrektijd was. Dit qua tij, maar ook gezien de weerverwachting. In de tweede helft van de middag wordt een stevig aantrekkende wind verwacht. Fietsen ingeleverd, borg terug en varen maar. In de ochtend stond er weinig wind. Tot aan de sluis moesten we motoren bij windkracht twee. De sluispassage ging nu gelukkig zonder problemen. Uit de sluis zeil gezet. Er stond nu kracht drie, die in de loop van de ochtend/middag toe nam tot vier. Lekker gezeild, al werd het wel wat vochtig. Terug in de haven eerst wat nuttige dingen binnen gedaan, terwijl we wachten tot het minder vochtig was buiten. Buiten ook de boel opgeruimd en richting Zwolle. Anneke heeft komende week een rustig weekje. Het is voorjaarsvakantie op de Hanze. Harald moet wel richting Arnhem.

21 & 22 april 2018 – Klussen in Enkhuizen

De windverwachting was niet optimaal, windkracht 2. In deze tijd van het seizoen gaat dat meestal gepaard met kleine vliegjes. Wel zou er een lekker zonnetje zijn. Mooi weerbericht om wat van de kluslijst weg te werken. Zaterdagochtend zijn we naar Enkhuizen gereden. Eerst langs Joosten voor wat aankopen. De waterpomp heeft al langer kuren en onder helling komt er onder de 60 liter niks meer uit. Tijd voor een nieuwe dus. Ook de gasslang in de bun was aan vervanging toe. Tussendoor een visje gehaald.
Terug aan boord is Harald begonnen aan de waterpomp, terwijl Anneke het met kerst cadeau gekregen MOB-licht aan de life-sling heeft vervangen. Ook het ophang”ding” van het hoefijzer, dat eind van het seizoen kapot was gegaan, heeft ze vervangen. Daarna is Anneke op zoek gegaan naar een klein kluisje voor aan boord. Advies van vertrekkers is om ergens een kluisje te verstoppen, met daarin de echt waardevolle zaken en een kluisje in het zicht te doen met bijvoorbeeld een oude telefoon en klein geldbedrag. Al is geen van hen ooit overvallen, toch raadt iedereen het aan. Met een kluisje en wat boodschappen voor het weekend, weer terug naar de boot. Harald had zonder al te grote problemen de waterpomp vervangen. Daarbij ook een tussenstukje geplaatst, dat als er iets met de pomop is, de tank tijdelijk kan wordne afgesloten. Dat viel gelukkig mee. Daarna is Harald doorgegaan met het demonteren van de ankerlier. De nieuwe, een Quick Genius, is inmiddels besteld. Ook dat demonteren ging relatief soepel. Flink wat foto’s gemaakt, zodat die informatie gebruikt kan worden om de nieuwe te monteren.
Zondag heeft Anneke een en andere uitgezocht qua horren voor de dekluiken en de patrijspoorten. Daarnaast een lijst gemaakt van alle handleidingen die aan boord zijn. Daarbij ook opgeschoond voor wat inmiddels niet meer aan boord is. Harald heeft zich gestort op een gaatje boren in het nieuwe anker, zodat de borgpen er door kan op de goede plek. Dat bleek nog niet mee te vallen. Het is een stevig anker. Op zich een prettig idee… behalve dan als je een gat van 13 mm er in wilt maken. Met af en toe wat hulp van een van de buren, was na een uurtje of 2-3 boren het zover. Het gat was groot genoeg, de borgpen kon er door heen! Daarna was het klussen klaar voor dit weekend. De voorspelde regen met onweer diende zich ook aan. De boel ingepakt en richting Zwolle. Precies op tijd, bij het inladen van de auto, vielen de eerste druppels.