20 – 28 mei 2017 – Lustrumtocht Etapclub

20 mei

Bart heeft vrijdag in de loop van de middag de boodschappen gedaan, terwijl Anneke en Harald nog aan het werk waren. Bart gaat met Harald mee naar Engeland voor de lustrumtocht van de Etapclub. Anneke was vooraf niet zeker of het qua werk ging lukken, dus tijdig Bart gevraagd of hij mee wilde. Anneke heeft vorige week maandag de knoop doorgehakt, toen de weersverwachtingen ook nog eens behoorlijk slecht waren. Dat laatste pakt gelukkig voor de heren heel anders uit.
Zaterdagochtend op tijd richting IJmuiden gegaan. Met een stevig windje richting het paard en daarna door de burg en Oranjesluizen. Op een flinke bui na, waarin we even snel zeil moesten wegnemen, verliep het tochtje soepel. Lekker zeilen. En geen vertraging bij de sluis. Het kanaal door gemotord. Het hoort er nou eenmaal bij. In de sluis bij IJmuiden lagen we samen met Ruach en Windy. Na de sluis gebunkerd bij de haven van IJmuiden, om ons daarna aan te sluiten bij de steigerborrel die al in volle gang was. De meeste boten voor de tocht verzamelden hier. Een paar vertrokken vanuit het zuiden rechtstreeks naar Lowestoft. De maaltijd bij de Chinees smaakte goed. Na de maaltijd palaver met uitleg over het weer (rustig) en de aanloop (niet ingewikkeld, even de Southolm zoeken, et voila). Ondertussen voorzagen Anneke en Marcel de 2 aanwezige “vreemde eenden” van een Etap-logo, wat tot enige hilariteit leidde toen dit werd ontdekt. Bart meende zelfs even een nieuw type Etap te hebben ontdekt.
Harald heeft aan boord nog een paar mensen wat extra uitleg gegeven over de aanloop, terwijl Anneke een whisky deed bij Aonne, prima taakverdeling.

21 mei

Vandaag dan echt richting Engeland. Anneke nam rond elven afscheid en ging per bus en trein terug naar Zwolle. Zodra de vloot weer aan komt in Nederland, sluit ze weer aan.
<meer volgt>

26 mei

Zo rond ontbijt-tijd waren de heren in Scheveningen. Anneke had de nacht doorgebracht bij Tan, zodat de dames nagenoeg tegelijk met de heren aankwamen in de haven. De heren hadden lekker kleine oogjes. Het weer was rustig geweest, maar met de relatief drukke scheepvaartroutes en het al laverend ontwijken van de TSS-en, was het niet echt van slapen gekomen. De croissants met verse jus smaakten goed, waarna Tan en Bart richting huis gingen en Harald ook zijn bedje nog even opzocht. Al lukte meer dan paar korte hazenslaapjes niet echt. Rond lunchtijd is hij gaan douchen, waarna we de Turk tegenover de haven weer hebben opgezocht. Dat was vorige zomer immers uitstekend bevallen. En ook nu beviel de Iskender kebab uitstekend. Na de lunch doorgelopen naar de Skihut voor een nieuwe korte broek en polo voor Harald. Het weer was de afgelopen dagen zo goed geweest dat hij er te weinig mee had. Daarna doorgelopen naar het strand en onder genot van een drankje verder “geduft”. Op de terugweg nog even gekeken naar wat zomerkleding voor Anneke, maar zonder succes.
Inmiddels waren Tan en Bart ook weer wakker. Afgesproken om elkaar te ontmoeten bij de Turk. Daar eerste een drankje gedaan en daarna al weer een heerlijke maaltijd genoten. Bij gebrek aan vakantie naar Turkije is dit ook wel erg lekker. In de loop van de maaltijd kregen de heren weer kleine oogjes. Dus na de koffie en thee snel richting boot en huis, om goed bij te slapen.

27 mei

Met een lekker zuidoostelijk windje 3-4 was het plan om met de aangekondigde 30 graden een lange tocht naar Den Helder te maken. Dat plan verliep prima tot rondom IJmuiden. Daar zakte de wind helemaal in. Dus toch maar naar binnen bij IJmuiden, want nog 4-5 uur moteren naar Den Helder hadden we niet echt veel zin in. We zijn doorgevaren naar de marina. Dat verliep verder soepel. Niet lang hoeven wachten bij de sluis. En deze keer geen controles op het kanaal zoals afgelopen zomer.
In de marina eenvoudige tapas gegeten uit de “noodvoorraad. Prima maaltje, passend bij het warme weer. Gelukkig trokken de rookwolken van een stevige brand in het havengebied mooi langs ons voorbij…

28 mei

Even na tienen voeren we de haven uit. Samen met aantal andere boten voeren we op richting Oranjesluizen. Daar hadden we geluk, we konden gelijk invaren. Gelijk geschut en wederom geluk, de brug ging net open. Gas er op, goed aansluiten en we konden nog net mee. Even na elven waren we dus door de sluis en de brug en kon het zeil worden gezet. Ruim windje, spi er bij om voldoende vaart te houden. Het ging lekker, totdat de wind inzakte en draaide. Snel de spi er en toen die er goed en wel af was, kwam de wind uit andere richting terug en met flinke kracht. De wind settelde beetje rondom halve wind. Anders had er zo waar nog een rif in gemoeten. Hierdoor schoot het wel lekker op.
Ook bij het naviduct weer geluk. Gelijk invaren en geschut. Zo waren we rond 16.00 uur weer terug in de eigen box. Wel knap warm in de haven. In de wind en in de zon op het water was het goed toeven, maar zonder wind in de zon toch wel erg warm. Wat is een boot dan toch heerlijke luxe!
Harald heeft het ergste zout afgespoeld, terwijl Anneke de wekelijkse boodschappen deed. Daarna de katjes opgehaald bij de ouders van Anneke en terug naar Zwolle. Morgen wacht een nieuwe werkweek…

5-7 mei 2017 – Enkhuizen – Oudeschild – Enkhuizen

Donderdagavond was Anneke vanuit Groningen richting boot gekomen, samen met de katjes. Harald kwam vrijdag eind van de ochtend weer aan op Amsterdam en kwam van Schiphol naar Enkhuizen. Even na twaalven kwam hij aan met de trein en is Anneke hem gaan halen. Onderweg naar de boot geluncht met een visje. De markt voor Bevrijdingsdag maar gelaten voor wat die was, wat een drukte! Even na enen losgegooid richting Texel. Vrijdag met een O-NO windje, kracht 3-4 heen en volgens verwachting zondag met NO 4-5 terug.
Den Oever bleek mooi bezeild. En met het lekkere windje schoot het goed op. Ook op het Wad met stroom mee kwam Texel snel in beeld. Met het oog goed op de dieptemeter hebben we bij het Gat van de stier wat afgestoken, waarmee ook Oudeschild nog bezeild was. En bleek deze route sneller dan over de Bollen, de route die Cascade koos. Rond half zeven lagen we in de haven en heeft Anneke een Indiase wraps gemaakt. Toen op tijd bedje in. Voor Harald was het een lange dag, maar zo wel gelijk door de jetlag heen.
Zaterdag fietsjes gehuurd. Eerst richting Den Burg en daarna door naar de Koog voor een lunch. Beetje toeristisch daar, maar wel lekkere nachos. Vervolgens richting Paal 17 voor een kopje thee, om via Den Burg langs de waddendijk terug te gaan naar Oudeschild. Boodschappen gedaan, goede vis van de visboer met aardappeltes en witlofsla. Een goed maaltje na gedane arbeid; het wel stevig doortrappen met windkracht 5 (tegen de wind dan….).
Het tij viel laat, pas na de middag vertrek. Dat werd ons te laat, oftewel een beetje stroom tegen accepteren. Met een noordelijk windje, kracht 4 tot 5 was de stroom niet echt een beletsel. Even voor tienen zijn we vertrokken, rond twaalven gingen we door de sluis. Op het IJsselmeer kon de spi er voor de eerste keer dit seizoen op.

Het zonnetje deed inmiddels ook haar best. Al zat het zeil som wel wat in de weg en was alleen op de voorpunt de zon merkbaar. Even opletten bij de Kreupel (waarom die vogels toch een eigen eiland moeten hebben zo midden op het water…), maar verder geen bijzonderheden. Tegen half vijd lagen we weer in onze box. Nog even een rondje Enkhuizen om de benen te strekken, boodschapjes doen en richting Zwolle. Een heerlijk weekendje bijkomen zo samen (met katjes natuurlijk).

29 & 30 april 2017 – Enkhuizen

Dit weekend even niet varen. Op zaterdag werd er weinig wind verwacht en in deze tijd van het jaar betekent dat: Vliegjes, heel veel Vliegjes. Gecombineerd met dat er nog een klusje gedaan moest worden, namelijk vervangen van de pret-accus. Deze lijken toch ook een tik te hebben meegekregen vorige zomer in Honfleur-Deauville. Met hemelvaart staat er een oversteek met Etapclub gepland, dus voor die tijd wilden we de boel weer goed op orde hebben. Bij Dekker in Zaandam bleken goede accu’s voor een nette prijs te koop, flink goedkoper dan bij Joosten. Een mooi excuus om eerst naar Zaandam te gaan en dan nog even door naar Amsterdam. In Amsterdam de negenstraatjes door geweest en het winkelgebied rond de Haarlemmerdijk. Daar kwamen we door heen omdat we de auto in een Parkbee garage (voor minder dan 5 euro) hadden neergezet. Handige oplossing op de parkeerplaats van een kantoorgebouw dat in het weekend leeg staat.
Het monteren van de accu’s ging relatief soepel. Even passen en meten zodat de beugels waarmee ze zeevast staan goed pasten, et voila.
Zondag zijn we niet al te laat richting Zwolle gegaan. Harald moest ’s avonds nog naar Schiphol voor een bezoek aan de vestiging in Amerika, Anneke ging daarom alvast ’s avonds richting Groningen met de katjes.

17 april 2017 – Terschelling – Enkhuizen

Conform verwachting stond er een noordwestelijk windje, kracht vijf (al zou die later op de dag nog lekker doortrekken, zo bleek). Rond achten zijn we vertrokken. Een mooi bezeild tochtje richting de sluis. En met deze wind en stroom mee ook lekker vlot. Ook de sluispassage ging vlot. Anneke had maar net genoeg tijd om een soepje te maken.
Meestal is op het IJsselmeer de wind wat minder hard dan op het Wad. Zo niet vandaag. Af en toe kwamen er donkere wolken over, met meer of minder regen, en trok de wind stevig door. Twee reven gezet en af en toe de genua nagenoeg ingerold. Dan was het goed te doen. Al was het wel nog wat fris.
’s Avonds in Enkhuizen uit eten geweest met de ouders van Anneke en vrienden van hen, “tante” Linda en “oom” Pieter. We kennen elkaar nog van toen Anneke kleiner was en in Julianadorp woonden. Zoon Tim en Anneke hebben jaren bij elkaar in de klas gezeten. Erg gezellig om weer eens wat uitgebreider bij te praten.

16 april 2017 – Terschelling

Een rustig dagje. Het weer viel mee. Eind van de ochtend, begin van de middag een heerlijke wandeling gemaakt van West door het bos en duin, terug via de Walvis. Lekker in het zonnetje. Zo warm zelfs dat Harald zijn trui uittrok en alleen in zijn shirtje liep. Via een pit-stop bij de Walvis terug naar de boot. Daar begon het een beetje te miezeren. Maar ach, met een beetje rommelen aan boord, merk je daar toch niks van. Goed plannen en je hebt het gevoel dat je een heel stralende dag hebt gehad.

’s Avonds weer terug naar El Mundo voor nog een avondje overheerlijke tapas. Gezellig aan de bar gegeten en gekletst. Wederom uitstekend!