15 april 2017 – Terschelling

De wekker ging even na zevenen. Anneke ging vanochtend weer eens een ritje maken bij Puur. Het bleek mogelijk om de 3-uursrit te doen op Sietse, Anneke’s favoriete paard bij Puur. In de nacht had het flink geregend. Als het goed is zou het in elk geval deze ochtend droog moeten blijven. Wel stond er een flinke wind. Thermospul en 2 wind-dichte lagen dus zekerheidshalve. En winterrijlaarzen om geen koude voeten te krijgen. 
Na de galop op het strand leek het even overdreven, maar daarna op de terugweg tegen de wind in door de polder was het alsnog geen overbodige luxe. Wel een gelukje trouwens qua rit. Anneke reed met Eline en Daan, beide begeleiders; Daan reed mee om de nieuwe route te leren kennen. Met drie ervaren ruiters rijdt het wel zo relaxed. En kennelijk ook vlotter dan anders. Want de nieuwe route over delen van de Boschplaat en door de polder hadden we ook in 2 uur af kunnen leggen. Al vonden we alle drie dat we niet echt door hadden gereden. Dus een bonus met extra rondje door de duinen. Genieten zo van de rust en ruimte in de ochtendzon. Puntje van aandacht, zo bezig geweest met warm in pakken dat zonnebrand niet op het lijstje stond. Eenmaal terug bleek Anneke een aardig kleurtje op te hebben gelopen. Harald wachtte Anneke op bij de bushalte bij de veerboot, zodat we daarna door konden voor een lunch bij de Walvis. Wat is het leven op Terschelling toch zwaar….
Harald koos voor de good old nachos, Anneke de gebruikelijke champignons met kaas. Het ging er goed in. Teruggelopen door het dorp om gelijk de boodschappen te doen. Vanavond aan boord een kaasfondue maken met mengelmoesje van cheddar, gruyere en een bleu, gecombineerd met lekkere groentes om te dippen. Terug op de haven is Anneke onder de douche gegaan en daarna beetje rozig liggen dutten, terwijl Harald onder de kuiptent in het zonnetje beetje zat te lezen. De kaasfondue smaakte prima. Na de afwas het logboek voor dit jaar opgezet, inclusief het foto-logboek.
Morgen blijven we ook nog op Terschelling. Het ziet er wat regenachtig uit. Niet al te aantrekkelijk om te varen. En als de verwachting uitkomt zou het maandag wel zo goed als droog moeten blijven. Maandag dan in een keer terug naar Enkhuizen. Met een noordwest 4-5 zou dat goed moeten lukken.

14 april 2017 – Enkhuizen – Terschelling

Gisteravond aan boord gekomen voor een lang weekend in verband met Pasen. Anneke heeft verplicht vrijdag tot en met maandag vrij; Harald kon de vrijdag gelukkig ook regelen. Het was even onzeker, maar nu is het duidelijk, Terschelling it is! Vrijdag een westelijke wind 3 tot 5 met mogelijk een zonnetje. De rest van het weekend wat wisselvalliger, al lijkt de wind zich in het noordwesten te settelen. Kracht ergens variërend tussen 3 en 6. Terugkomen we dan wel. Het tij valt gunstig. Als we rond 12.00 uur de sluis passeren zitten we goed.
Anneke was vergeten haar wekker uit te zetten op haar telefoon. Daarmee waren we goed op tijd wakker en voeren we rond even voor achten uit. Niet eens als enige, er hadden meer mensen koers gezet richting Kornwerd. De wind begon wat voorzichtig, kracht 2 uit het westen. Gelukkig trok de wind snel door naar drie tot vier. De sluis bereikten we rond half twaalf. We moesten even wachten op de schutting. Dat bood Anneke de gelegenheid een soepje op te warmen en eitje te bakken voor Harald. Een uur later waren we door de sluis. Eerst koers richting Harlingen, dan linksaf naar Terschelling langs de Pollendam. Dat stukje was niet bezeild. Met het krappe en drukke vaarwater daar even de motor bij gezet. In de Blauwe slenk de motor weer uit en paar slagen gemaakt. Door gezeild (met 2e rif en verkleinde genua, inmiddels stevig windje kracht 5) tot de ingang van de Slenk. Ook die was niet volledig bezeild en zo smal dat slagen maken niet echt een optie is. Aan het eind van de Slenk kon de motor weer uit. In de haveningang van West het zeil gestreken. Een heerlijke tocht met aan het eind zelfs een waterig zonnetje. 
Onderweg had Anneke mailcontact gehad met Puur om zaterdagochtend een rit van 3 uur te kunnen maken, een nieuwe route was uitgezet. En onderweg ook een tafeltje geboekt bij Tapasrestaurant El Mundo. Licht rozig schoven we daar om 18.30 uur aan tafel. 
Net als voorgaande keren, smaakten de tapas prima. Een special, de gambas pil pil waren helemaal top. Tegen de gewoonte in zelfs een tweede keer besteld. Nog roziger waren we rond 21.00 uur terug aan boord. Katjes eten en naar bed!
Voor meer foto’s zie de foto’s in logboek 2017.

8-9 april 2017 – Medemblik

Vrijdagavond met de laatste spulletjes naar de boot die inmiddels 2 weekjes er weer in ligt. Dit weekend gaan we voor het eerst echt varen. Wij zijn er klaar voor en Element ook. We hadden geluk; het weekend dat ze erin ging was het rustig weer. Gelijk alle zeilen erop gedaan. Verder schoongemaakt. We konden in het huis van de ouders van Anneke overnachten, daar zij op vakantie waren. Het weekend erna alle kussens aan boord gebracht.
Zoals gezegd, dit weekend dus lekker varen. Er stond weinig wind en met een afspraak op zondag in Zwolle in de middag konden we niet te ver. Medemblik was een prima optie. Met windkracht 2-3 uit het noordwesten, ruimend noord, goed te doen. Tegen de verwachting in alles gezeild. De volgende ochtend op tijd terug naar Enkhuizen. Met een lekkere kracht 3 in ongeveer 2 uurtjes terug gezeild in een heerlijk zonnetje. Na een visje in de auto gestapt. Tegen 16.00 uur zouden Tanja en Bart in Zwolle aankomen om de verjaardag van Anneke te vieren. Met het prachtige weer konden we lekker het terras op. Via de Hetebrij naar In den Hoofdwacht om te eindigen bij Over de tong voor uitstekend diner. Een heerlijke verjaardag voor Anneke!

Najaar 2016

In het najaar hebben we nog verschillende tochten gemaakt, waaronder de bikkelweek met de Etapclub. In de herfstvakantie zijn we met verschillende Etaps, variërend in grootte van 21 tot 34 voet, naar Workum, Vlieland, Terschelling, Texel en retour Enkhuizen geweest. Lekkere afsluiting van een mooi zeilseizoen.

Half november is Element er in de Compagnieshaven uitgegaan. De Jachtservice heeft zekerheidshalve het elektrisch systeem nog nagelopen, na het ongemak in Frankrijk afgelopen zomer. Alles bleek verder in orde. In het voorjaar heeft Joosten de boot schoongemaakt en konden we 17 maart weer te water.