Hello world!

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing!

30 april – 8 Mei, Meivakantie & Hemelvaarttocht

30 april – Enkhuizen- Terschelling

Na een overheerlijk etentje bij Dicky en John op vrijdagavond, zaterdagochtend rond half acht in de auto naar Enkhuizen. De meivakantie is begonnen, een weekje lekker varen. Hopelijk beetje schappelijk weer. De verwachtingen zijn nog wat wisselend. Vandaag willen we in een keer naar Terschelling. Het tij loopt gunstig. Als we rond 14.00 uur door de sluis gaan, pakken we restje stroom mee naar Harlingen en dan spoelen we richting Terschelling. Het was gisteravond nog lang onduidelijk of het echt zou lukken; de Lorentzsluizen waren al langere tijd in onderhoud en waren eerst niet, toen weer wel, toen weer niet en nu gelukkig toch weer wel op tijd klaar.
Nog even wat laatste boodschappen, aangezien we pas na sluitingstijd op Terschelling aan zouden komen. De boot was snel ingeruimd en vaarklaar. Even voor tienen voeren we uit. De wind was westelijk, langzaam draaiend naar noord. Een waterig zonnetje erbij. Wel koud, dus de thermokleding kwam weer eens goed van pas. Kornwerderzand was keurig bezeild. Daar aangekomen, bleek de grote sluis toch op dubbel rood te staan. De kleine sluis draaide gelukkig wel. De grote sluis bleek te zijn aangevaren door een Urker kotter, waarmee een van de fonkelnieuwe deuren stevig was beschadigd en ontzet. Met een lichte vertraging, voeren we de Waddenzee op. Klein, en smal, stukje van de Boontjes was niet bezeild, dus toch even de motor bij om hoogte te houden. Langs de Pollendam was pal in de wind. Met de grote schepen daar geen behoefte aan kruisen, en wederom de motor bij gezet. Vervolgens tot aan de slenk weer prima kunnen zeilen. Anneke heeft een flink stuk lekker binnen gelegen met Lotje op zich. Tegen 19.00 uur liepen we Terschelling binnen. De haven was niet al te druk, er was nog een plekje voor de hoger wal. ’s Avonds uitstekende tapas gegeten bij El Mundo. Daarna bedje in en allebei in coma gelegen. Al die buitenlucht maakt kantoormensen slaperig!

1 mei – Terschelling

Met een kopje koffie in bed de dag begonnen. Het zonnetje scheen al voorzichtig naar binnen. Het Wad lag er schitterend bij. We konden verhalen naar ons favoriete plekje aan het uiteinde van de steiger met vrij zicht op het Wad. Na het ontbijt heerlijk op de voorpunt in de zon genoten van het uitzicht met een boekje er bij. Na de lunch hadden we zin in een wandeling om te genieten van het prachtige weer. De zon straalde al de hele dag en nagenoeg geen wind. Het werd een wandeling over de Noordsvaarder richting de Westpunt van het eiland. Vanaf daar lijkt Vlieland heel dichtbij, al is het toch nog wel een stukje varen en er heen zwemmen niet aan te bevelen. Als beloning een klein hapje en drankje bij de Walvis gedaan.
Rond 18.00 uur kwam Nita aan. Anneke en zij hadden afgesproken maandagochtend een buitenrit te maken bij Puur. Nu Nita zelf geen zeilboot meer heeft, kwam ze met de veerboot en bleef bij ons slapen. Omdat het echt niet anders kon, zijn we maar gaan eten bij de Walvis. We hadden een mooi plekje op het verwarmde terras met natuurlijk uitzicht op het drooggevallen Wad. Blijft genieten daar van de goede combi van prachtig uitzicht en smaakvol eten. Terug aan boord nog een drankje gedaan, om daarna heerlijk te slapen.

2 mei –Terschelling

Deze ochtend stond de wekker om 7.00 uur. Om even na achten vertrekt de bus bij het Hotel naar Oosterend. Daarmee ben je altijd wat aan de vroege kant bij Puur, maar ja, bus later en je mist de tocht. Na een eenvoudig ontbijt met broodje met gesmolten (geiten)kaas uit de over vertrokken Nita en Anneke, terwijl Harald nog even in bed genoot van een kopje koffie. Het was wederom een stralend begin van de dag. Prachtige zon met net wat meer wind dan gisteren. Bij Puur stonden Sietse en Noortje keurig voor ons klaar. Even helpen met poetsen en zadelen, waarna we met zes man vertrokken voor onze rit door bos, strand en duinen. Hoe vaak Anneke het rondje ook rijdt, het gaat niet vervelen. Ieder jaargetijde maakt de omgeving weer anders en zo ook het licht dat altijd weer net wat anders is en andere dingen uitlicht. De cranberries begonnen al weer te groeien, het bos kreeg weer zijn blad. Het strand was nagenoeg uitgestorven; alle ruimte voor onszelf. De paardjes waren zoals altijd braaf. Lekker gegaloppeerd op het strand, genieten van de zon en de zee. Mooie gelegenheid om met Nita bij te praten en Eline van Puur heeft de laatste verhalen over Puur gedeeld. Na twee uur waren we weer terug. Paardjes afzadelen en de wei in. Na een sapje vertrokken naar de buren, de Heeren van der Schelling voor kopje thee en koffie, al wachtend op de bus.
Langzaam begon de zon wat achter wolken te verschuilen. We hadden bijzonder geluk gehad met onze rit in de stralende zon. De lunch gedaan bij Flaman dat na een jaar of twee eindelijk weer open was. Keurig eten, maar geen al te bijzondere kaart. Terug aan boord is Anneke gaan douchen; Nita besloot thuis te gaan douchen later op de dag. Blijft op Terschelling geen succes, de douche wordt net niet echt lekker warm. Kopje thee onder de kuiptent, waar de wind inmiddels om heen gierde. Met het verdwijnen van de zon, was de wind stevig toegenomen. Het begon zelfs te miezeren en bij tijd en wijle echt te regenenen.
Om 17.00 uur Nita bij de veerboot afgezet en zelf wat boodschapjes gedaan. We gaan morgen naar Den Helder. Vanwege het tij pas in de middag, wat betekent dat we rond etenstijd op het water zitten. Dus maar even een makkelijke maaltijd ingekocht (Mexicaanse “bonenprut”), die Anneke kan voorbereiden en we tijdens het varen slechts hoeven op te warmen. Inmiddels een beproefd concept/recept. ’s Avonds een pastamaaltje wat er prima in gaan. Daarna lekker bank gehangen en logboek bij gewerkt.

3 mei – Terschelling – Texel

De dag begon met nog aardig wat wind. De verwachting was dat deze in de loop van de dag langzaam af zou nemen tot kracht 3-4. ’s Ochtends onder de kuiptent koffietje met boekje, lekker ontspannen. Lunchen met tosti’s van geitenkaas en chorizo, om rond 16.00 uur te vertrekken naar Texel met een mooi zonnetje en inderdaad een wind met kracht 4 uit het noordwesten. Daarmee zou het merendeel van de tocht bezeild moeten zijn.
In de slenk stroom mee, de meep niet, maar met dank aan de toch nog aardige wind lekker door kunnen zeilen met gemiddeld meer dan 4,5 knopen over de grond. De rest van de tocht alleen maar stroom mee gehad (of in elk geval niet echt merkbaar tegen). Het was werkelijk een prachtige avond. Ongelooflijk helder, stralende zon, lekker lopend windje. Alleen wat koud, maar daar hielpen de vele laagjes kleding.
Het laatste stukje van de tocht was niet bezeild. Laveren met stroom mee is echter geen straf. De kruishoek was zo rond de 70 graden. Texel kwam snel dichterbij. Rond 21.30 uur kwamen we aan, opgevangen door de Albatros, die daar gisteren al aan was gekomen. Nog een afzakkertje bij hen aan boord en toen naar bed. Genoten!

4 mei – Texel – Den Helder

Wederom een zonnige start van de dag. Vandaag naar Den Helder, om vanaf daar donderdag naar IJmuiden te gaan, de verzamelhaven voor de Hemelvaarttocht van de Etapclub. Ontbijttje in bed, koffietje en toen vertrokken naar Den Helder. Er stond weinig wind en wat er stond kwam uit het zuiden. De stroom voerde ons gelukkig langzaam in de goede richting. Albatros heeft een vergelijkbaar plan, al gaan zij donderdag gelijk door richting Amsterdam.
Na anderhalf – twee uur dobberen kwamen we aan bij KMJC. Daar was het nog erg stil. Dat zal morgen wel anders zijn als de toerzeilers hier verzamelen. ’s Middags de stad ingelopen om wat boodschappen te doen. Vers brood van Dunselman, stukje kaas bij het goed gesorteerde kaasboertje en niet te vergeten nieuwe rum van Tres Hombres voor Anneke. Daarnaast de reguliere zaken bij de AH gehaald, zodat we de komende dagen voldoende zaken hebben voor ontbijt en lunch. Avondeten is geregeld. Morgenavond met de club naar de Chinees en vrijdagavond BBQ op Texel. De rest van de middag in de zon in de kuip gezet met tijdschrift en boek.
’s Avonds samen met Albatros blauwe hap gegeten. Dat was voor sommige familieleden voor het eerst of voor het eerst in lange tijd. Ze waren in elk geval nog niet op de nieuwe locatie geweest. Het was weer ouderwets lekker. Daarna terug naar de boot en via internet de nationale herdenking op de Dam gevolgd. De dag afgerond met het schrijven van het logboek en Pluche, de biografie van Femke Halsema, uitgelezen.

5 mei – Den Helder – IJmuiden

Vandaag verzamelt de Etapclub in IJmuiden voor de hemelvaarttocht. Een tocht om onder begeleiding kennis te maken met varen op groter water, voorbereidend op een oversteek naar Engeland in het lustrumjaar van de club. Wij hebben het eerste deel van de tocht lekker kunnen zeilen. Toen viel de wind weg, ging de wind opeens weer aan uit een andere hoek, wind weer weg, wind weer aan… Kortom wat geklooi, maar al met al een soepel tochtje naar IJmuiden.
In IJmuiden had Kiki een stukje steiger voor ons gereserveerd, zodat alle eendjes lekker bij elkaar lagen. Langzaam druppelde de vloot binnen en begon de steigerborrel. We gingen op tijd eten bij de Chinees (die overigens tot onze verrassing erg goed bleek te zijn), aangezien palaver om 20.00 uur was. Vertrek naar Texel zou ’s nachts rond 02.00 uur zijn. Harald was admiraal en heeft bij palaver het plan toegelicht. Rond tweeen vertrek, om met stroom mee naar Texel te gaan. Mooi oostelijke windje rond kracht 3, lekker bezeild onder de hoger wal. Anneke is na het palaver gelijk gaan slapen, terwijl Harald her en der nog wat extra uitleg heeft gegeven over de tocht. Voor het slapen gaan ook nog de boot zeilklaar gemaakt. Bij zo’n nachtelijk vertrek telt iedere minuut extra slaap…

6 mei – IJmuiden – Texel

Koffietje zetten, motor starten, via de marifoon checken of er bijzonderheden zijn voor de haven, zeiltje omhoog, bootje op koers, Anneke weer op een oor. Het was een mooi rustig weertje, perfect om kennis te maken met nachtzeilen voor wie dat nog niet eerder had gedaan. Als het altijd zo is met zeezeilen… Harald heeft heerlijk zitten zeilen. Ging alleen wat snel, dus nog even klapje terug gemaakt om onder andere wat foto’s te maken van de rest van de vloot. Anneke heeft de hele tocht lekker liggen doezelen.
Ergens tussen 7 en 8 liepen we Texel binnen. Conform plan vertrokken daar rond dat tijdstip al weer de eerste bootjes en ontstond er dus voldoende plek voor ons in de jachthaven. Rond half tien waren alle bootjes binnen. Iedereen had een goede tocht gehad. Bij de meeste bootjes werd vervolgens het bed nog even opgezocht.
’s Avonds hebben we met elkaar gebbq-ed. Kiki had bij de slager vlees, stokbrood en salade besteld, wat keurig bij de BBQ-plaats bij de haven werd afgeleverd. Prima vlees, lekkere salade en, wonder boven wonder, uitstekend weer. Heerlijk in het zonnetje gezeten, genietend van het eindelijk wat warmere weer. Het toetje was trouwens ook erg lekker, aarbeiden met gesmolten chocolade!

7 mei – Texel – Medemblik

Op zaterdag is een deel van de vloot richting thuishaven gegaan; het deel dat in Friesland of de randmeren ligt. De rest is richting Medemblik gegaan. Wat weinig wind, maar toch nog aardig lang kunnen zeilen. In Medemblik had de havenmeester evenals vorig jaar keurig een stukje voor ons gereserveerd. Dit jaar aan de zijde van restaurant de Artiest. Onder de bomen in de schaduw was het goed borrelen.
Anneke is ’s middags samen met Kiki en de kinderen naar het Bakkerijmuseum geweest. Errug lekker! Daarna aangesloten bij de borrel die inmiddels gaande was. ’s Avonds pizza’s besteld met elkaar. Duurde even voordat ze bezorgd werden, maar lekker was het wel.

8 mei – Medemblik – Enkhuizen

Aan het eind van de ochtend teruggevaren naar Enkhuizen. Het was een uitstekend vakantieweekje!