28 juli, Rendsburg

Regen, heel veel regen blijkt er in een nacht te kunnen vallen. De wolkbreuk die er blijkbaar is geweest in Zwolle heeft zich hier herhaald. Een paar jaar terug regende het hier ook al stevig… Deze keer wel alle ramen en luiken dicht. In de ochtend was er geen enkele reden tot haast. Heerlijk liggen lezen in bed. Anneke is als halve/hele vakidioot voor haar plezier bezig in World order van Henri Kissinger, terwijl Harald deel 3 van de bijbel voor ongelovigen net uit heeft.
Tegen de tijd dat het droog was eerst maar eens uitgebreid douchen in de ruime douches hier. Daarna het centrum ingelopen. In de stad geluncht, beide een burger Tokyo-style. Anneke met een groene thee (haar nieuwe verslaving) en Harald met een colaatje. Daarna een wandeling gemaakt naar de mediamarkt aan de rand van de stad. Op zoek naar een versterker voor de wifi-antenne in de laptop. Helaas niet gevonden. Wel een nieuw hoesje voor de iPhone van Harald; het oude had zijn bese tijd gehad. Op de terugweg weer langs de Sky xxl. We hebben, als het goed is, alle boodschappen binnen om het tot Terschelling te halen. Daarbij enigszins rekening houdend met nog twee borrelmomenten en uit eten. Borrelmoment een in verband met Fleur de Lis die hier vanochtend ook zijn aangekomen op hun terugtocht uit Noorwegen. Borrelmoment twee morgenavond met de bemanning van Gigol’eau. Steven Jan, Herman, Jaap en later ook nog Marijn komen morgenavond aan boord om de boot evenals wij vermoedelijk vrijdag en zaterdag terug te varen naar Nederland. Er is gelukkig nog genoeg whisky aan boord voor de heren, die dit allen zonder uitzondering zeer waarderen. Sterker nog, met dank aan een tocht waar ook Herman bij was met Gigol’eau is Harald’s liefde voor single malt’s ontstaan. Van Herman komt ook de term “werkwhisky”, een prima whisky voor door de week, maar niet zo bijzonder als sommige single malts. Oh ja, helemaal zeker is de laatste borrel nog niet… Steven Jan moet de heren en dame nog wel overtuigen van nut en noodzaak… Een zware taak. En dit betekent dat de knoop is doorgehakt. We blijven hier paar dagen liggen, varen dat donderdag naar Brunsbuttel en vrijdag terug naar Nederland. De gribfiles zien er nog steeds gunstig uit.
Vanavond heeft Anneke wederom een gerecht gemaakt uit het boek 15 minute meals van Jamie. De noodles met biefstuk, garnalen, champignons voorzien van verse gember, chili en lente-uitjes gingen er goed in. De afwas viel zelfs ook nog mee deze keer. Flink wat ingrediënten waren nodig om uiteindelijk twee schaaltjes te vullen.

27 juli, Kiel – Rendsburg

Vanochtend niet te laat vertrokken. We voeren rond half tien uit. Met enig beleid; de wind was gedraaid richting zuidoost en daar was deze haven minder beschut voor. Extra lijntje op de buurman om de punt wat bij te houden. Richting sluis ging het uiteindelijk vol gas, aangezien het licht opeens wit begon te knipperen. Konden nog mooi mee met deze schutting. Waar we ons in hadden gesteld om uurtje dobberen en wachten, waren we nu met een half uur geschut en wel. Overigens met de nodige andere Nederlandse boten. Alles convergeert nu weer kanaal in, wachtend op een goed weergaatje. De speculaties over een overvol Cuxhaven gingen de sluis al door.
Wij zijn door gevaren naar Rendsburg. Af en toe wat regen onderweg, maar echt doorzetten deed het niet. Met de afstandsbediening van de stuurautomaat onder de buiskap is het allemaal geen probleem. Anneke heeft zoals vaker in het kanaal de boot binnen een aai over de bol gegeven en daarna heerlijke tosti’s met blauwe kaas en chorizo gemaakt.
Zo rond half twee liepen we Rendsburg binnen, waar op dat moment nog volop ruimte was. Helaas nu wel met echte regen, die op hield zodra we echt vast lagen. Deed wat denken aan een vroegere vakantie waar bij werkelijk iedere sluis het begon te regenen. Vervolgens het centrum ingelopen. Nog best aardig met een uitgebreide boekhandel, wat kledingzaken en zo. Net buiten het centrum blijkt een uitgebreide supermarkt te zijn, een Sky XXL. Prima gesorteerd. Even wat basilicum en pijnboompitten gehaald om morgen zelf pesto te maken bij de pasta.
Internet op de boot is lastig, soms wel ontvangst, soms niet. Bij het havenkantoor gaat het beter. De gribfiles van vanmiddag zagen er nog steeds goed uit voor vertrek op vrijdag in de loop van de dag. Over de tussenliggende dagen willen we het eigenlijk maar niet hebben. Vooralsnog is het plan hier te blijven en dan donderdag naar Brunsbuttel te varen. Dinsdag, woensdag en donderdag wordt een stevige westelijke wind verwacht (met de nodige regen). Het lijkt ons niet erg aanlokkelijk om met die stevige wind, en dan wind tegen stroom, de Elbe op te varen naar Cuxhaven, waar de haven zich dan vermoedelijk ook nog vult met wachtende Nederlandse boten. In Rendsburg liggen we rustig en beschut. En dan donderdag naar Brunsbuttel waar tegen die tijd vast nog wel een plekje is te vinden; je ligt daar toch in pakjes, dus kan er vast nog wel eentje bij.
Ook even voor de vuist weg vertrektijd berekend qua getij op de Elbe. Met vertrek rond een uur of een vanuit Brunsbuttel zouden we optimaal moeten kunnen profiteren van de stroming op de Elbe. Rond zeven uur ’s avonds zouden we dan de Elbemonding moeten hebben gehad, kunnen we afvallen richting zuidwest en zoals de windverwachtingen nu zijn dan ook zeilen zonder motor er bij. Het eerst stuk zal te hoog aan de wind zijn om te kunnen zeilen. Om dan geen tijd te verliezen, gegeven de stroming, zal de motor bij moeten. Dus nog wel even zorgen dat de tank vol zit met diesel voor we aan de overtocht beginnen.
Wat overigens nog wel grappig is, is dat Gigel’eau hier ook ligt. Weliswaar nog zonder bemanning. Blijkbaar is er een bemanningswissel hier. We zijn benieuwd of we later deze week nog bekenden zullen zien.

26 juli, Kiel

Vermoedelijk is deze jachthaven bij (zuid)westelijke winden goed beschut. We hebben nauwelijks gemerkt dat het vannacht heeft gewaaid. Af en toe wat regen gehoord of een vlaag gevoeld. Verder eigenlijk niks. Wel zo lekker, want dat kwam de nachtrust ten goede. Dat het beddenspul fris gewassen was (zeven muntjes dus zeven euro verder J), hielp ook. De weerberichten deze ochtend lijken er op te wijzen dat vertrek richting Nederland niet op woensdag of donderdag gaat gebeuren, maar op vrijdag. Na e-mail contact met Puur heeft Anneke het paardrijden geannuleerd. Men kan geen last minute annuleringen hebben in de zomer… Het schijnt er druk te zijn, vooral bij het zwemmen.
Het ligt hier zo lekker relaxed en beschut dat we, mede gelet op het feit dat we voorlopig toch nog niet terug kunnen naar Nederland, zijn blijven liggen. Lekker dagje lezen, beetje computeren en zo. In de middag een wandelingetje tussen de lichte buien door naar de Marinebasis en weer terug. Met het zonnetje op de kuiptent was het daar al weer goed vertoeven. Al met al een lekker ontspannen dagje zo.
Net de laatste weerupdate bekeken (even na 19.00 uur) en het ziet er nog steeds niet gunstig uit voor woensdag en donderdag. Vertrek op vrijdag (en de dagen er na overigens ook) lijkt wel mogelijk. We gaan dan ook in een heel rustig tempo richting Cuxhaven. Morgen maar eens richting Rendsburg.

25 juli, Kiel

Vannacht de nodige regen gehad. Zo hard dat we er wakker van werden. De wind viel nu nog mee. Na koffie en ontbijt gaan afrekenen bij de havenmeester. Gelijk voor twee nachtjes. Als het kan gaan we zondag in de loop van de dag naar Rendsburg. Daar dan maandag liggen of al stukje naar Brunsbuttel, afhankelijk van de verwachtingen. Zoals het er nu uitziet, kunnen we nog steeds woensdag of donderdag vertrekken. Daarna tijd voor reiniging: douchen! Bij de heren was het lekker druk, bij de dames had Anneke het rijk alleen.
Opgefrist en wel zijn we de stad in gelopen. Die bleek meer te bieden dan we ons herinnerden. Verschillende en erg verscheiden winkelstraten, van meer luxe tot het degelijke warenhuis. Anneke heeft zichzelf verwend met wat producten van Bodyshop en weer eens body lotion van Chanel. In een groot overdekt winkelcentrum gekozen voor een eenvoudige lunch met kebab en falafel, dat was lang geleden. De keuze uit eettentjes was er reuze, met aziatisch, pizza, maar natuurlijk ook de burger king. Op de terugweg bij een erg goed gesorteerde theewinkel onszelf een prachtige Japanse theeset cadeau gedaan, inclusief een erg goed ruikende (tevens kostbare) groene thee. Die in een gevacumeerd zakje zit en in de koelkast moet worden bewaard…
Reguliere boodschappen doen bleek een wat ingewikkeldere opgave. De gerechten die we uit het kookboek van Jamie’s 15 minutes hadden gekozen, bleken niet de standaardingredienten te zijn voor een Duitse supermarkt. We hebben er twee bezocht en nog ontbreken er wat zaken van de lijst; we zullen zien wat het wordt. Deze avond eerst aan de tapas; er zat ook een uitgebreid tapaszaakje in de shopping mall, vandaar.
Terug wandelend betrok het weer al wat. Een beetje regen en zon wisselden elkaar af. Dat ging de rest van middag zo door. Maar echt doorzetten deden zowel de wind als de regen niet. Zekerheidshalve wel Element extra goed vastgelegd. Op facebook verschenen boeiende filmpjes en foto’s van vrienden die op Texel en Hindelopen lagen. Daar hebben we in de vlagen meer dan 50 knopen op de windmeter gehad. Wij zijn er klaar voor, al lijkt hier vooralsnog vooral sprake van stilte voor de storm. Onder de kuiptent met af en toe een zonnetje is het goed toeven, soms zelfs aan de warme kant.
Helaas zien we weersverwachtingen voor de oversteek er inmiddels minder goed uit voor woensdag en donderdag. Lijkt er op dat er nog een laag overkomt dat zorgt voor meer wind uit een net wat ongunstigere hoek. De dagen er na ziet het er overigens nog wel goed uit. Anneke had net zwemmen met paarden geboekt bij Puur voor zaterdagavond… is wat onzeker of dat nu gaat lukken.

24 juli, Assens – Kiel

Zo gezegd, zo gedaan. Om 7.15 uur uitgevaren richting Kiel. En blijkbaar niet de enigen met het plan een lange(re) dag te maken, want er voeren nog minstens een boot of zes rond die tijd uit. De beide buren aan bakboord waren zelfs al ruim voor deze tijd vertrokken. Het eerste stukje was pal in de (weinige) wind. Met 60 mijl voor de boeg wilden we niet te veel tijd verspelen, dus dat op motor gedaan. Na een half uurtje konden we wat afvallen en daarmee ook zeilen. De uren erna stonden in het teken van wisselingen: wisselingen van windrichting, kracht, motor aan, motor uit, genua bij, genua weg en zelfs even grootzeil laten zakken. Naar schatting afwisselend een uurtje of twee tot drie gemotord.
Na de lunch en thee trok de wind weer aan en was, zoals de verwachting had gezegd, gedraaid naar zuidoost tot oost. Uitstekend zeilweer, met af en toe een zonnetje. De rest van de tocht, toch nog een mijl of 30-35 heerlijk gezeild. Zelfs even met een rif toen de wind doortrok naar kracht vijf en wat ongunstig draaide. De Kielerbocht over ging zo met gemak. Omdat het een wat langere dag was een beetje met een wachtsysteem gewerkt. ’s Ochtends deed Anneke wat rustiger aan, in de middag is Harald nog even gaan liggen.

Even na vijven begonnen we aan de aanloop van de Kielfjord. Het schoot lekker op. Langs Laboe, even oversteken en een uurtje later liepen we Dusternbrookbinnen. Eerst in een box net bij de ingang. Die was wat onrustig door inkomende golfjes. Snel rond gekeken of er nog andere plekjes groen waren. Die vonden we, mooi met neusje in de straks westenwind. Harald heeft de boot opgeruimd, terwijl Anneke curry met garnalen maakte. Prima maaltje na een lange tocht. De laatste weerberichten zien er nog steeds goed uit voor een oversteek op woensdag of donderdag. Nu eerst maar eens de aangekondigde zomerstorm afwachten.

23 juli, Assens

We werden wakker met gesuis door het want van alle boten. Er bleek een redelijk windje te staan. Niet te hard, maar alles overwegende, inclusief dat de bestemming van vandaag (Aaro) nou eigenlijk ook weer niet heel interessant is, besloten te blijven liggen. Lekker onthaasten, aangezien we tot nu toe vrij wel iedere dag hebben gevaren. Ontbeten met het restje van de Griekse omelet, die de tweede dag zo mogelijk nog beter smaakte. Na het ontbijt is Harald bij het havenkantoor even gaan internetten en heeft Anneke een beperkte schoonmaakactie gedaan.
Nog even langs de supermarkt voor wat vergeten zaken, om daarna al weer een lunch klaar te maken. Deze keer een zelfbedacht burger met uitjes, veel moster, spek en gesmolten Dana blue. Oh ja, ook nog augurkjes op het lekkere verse witte bolletje van de bakker.
We liggen hier overigens voor het eerst sinds lange tijd naast een Nederlandse boot. We zijn er nog niet zo veel tegen gekomen. Dit betreft een oudere heer en dame, die vrijwel de hele zomer rondvaten op de Oostzee en nu twee kleinkinderen, pubers van een jaar of 13-15, te logeren hebben. Gezellig praatje gemaakt en wat wetenswaardigheden uitgewisseld over haventjes hier in de buurt.

Vermoedelijk gaan we morgen naar Aabenra, waar we naar verwachting even blijven liggen. Er komt stevige wind aan dit weekend en naar we vernamen van de buren gepaard gaand met flinke regen.

22 juli, Middelfart – Assens

Vandaag was de wind een stuk rustiger. Beetje zuidwestelijk, waarmee onze volgende bestemming (Assens) best aardig bezeild zou moeten zijn. We vertrokken niet al te laat, ergens tussen half tien en tien. Tezamen met de nodige andere boten. Valt sowieso op, die Denen zijn vroege vogels. De meesten vertrekken tussen acht en negen, als wij nog aan koffie en ontbijt zitten (of nog op een oor liggen).
Even tussen twee eilanden door laveren, waarna de rest van de tocht bezeild was. Met een redelijk windje, varierend tussen de vijf en twaalf knopen kwam langzaam maar zeker Assens in beeld. De vissershaven was al weer aardig gevuld met de klassieke houten schepen die vandaag Assens aan zouden doen.
Nadat we hadden vastgemaakt gelijk het stadje ingelopen. Daar was het nodige te doen wegens de komst van de klassieke schepen. Het lijkt wel alsof het festijn in iedere haven groter wordt. Verschillende kraampjes met handwerkjes, kunststukjes en lekkere hapjes stonden klaar. Daarnaast verschillende stukjes straattheater, die helaas wat lastig te volgen waren, want in het Deens uitgevoerd. Bij de bakker een vers broodje gehaald en daarna in de goed gesorteerde supermarkt avondeten voor de komende dagen geregeld.
’s Avonds aan boord Griekse omelet gemaakt. Prima maaltje weer. Na de afwas met enige moeite de gribfiles binnen gehaald. Op onze ligplek is de wifi-ontvangst niet briljant. Dichter bij het havenkantoor gaat het beter. Waar het er eerst op leek dat we volgende week donderdag de terugtocht zouden kunnen aanvangen, lijkt dat nu juist geen optie. Volgens deze “run” komt er dan wederom een stevig laag over met harde zuidwestenwind. Morgen maar eens zien wat de verwachtingen dan weer zeggen; stabiel is het in elk geval nog niet.

21 juli, Fredericia – Middelfart

Vanochtend inderdaad met regen wakker geworden, inclusief een stevig windje. Uitslapen dus. Koffietje op bed, ontbijtje op bed, zwaar leven. In de loop van de ochtend werd het droog en leek de wind af te nemen. Tijd voor vertrek. Eenmaal buiten bleek er toch nog pittig windjes te staan. Gelijk tweede rif gezet en de genua niet helemaal uitgerold bij lange vlagen van meer dan 20 knopen. Tot aan de eerste brug was het goed bezeild. Daarna werd het te hoog aan de wind, die overigens aan het toenemen was. We kozen er voor om de genua weg te rollen en motorzeilend verder te gaan. Ook al omdat er bij momenten tussen de twee en drie knopen stroom tegen stond en laveren tegen stroom is niet echt onze hobby. Hoewel er hier geen getij is, kan er bij stevige wind alsnog een lekker stroompje komen te staan.
Na brug het hoekje om, waar de wind vrijer spel had. De 25 knopen op de windmeter waren geen uitzondering. Gelukkig duurde dit niet te lang en konden we wederom hoekje op richting de jachthaven van Middelfart. Anneke hoopte nog op enige beschutting van het eiland Faeno. Dat leek even zo te zijn, maar de jachthaven zelf bleek toch op te veel afstand te liggen. Afmeren was een kleine uitdaging. Een Deense boot wees ons op een vrij plekje, dat redelijk goed aan te varen was, geen al te grote hoek op de wind. Harald hield goed vaart tussen de smalle palen door en op de kant namen twee heren de lijnen van Anneke aan. Al met al best soepel voor een aanleg met schuin van voren windkracht zes. Daarna nog even de lijnen kruislings gelegd, zodat we beter op onze plek blijven liggen.
Na de lunch de fietsjes wederom gepakt om naar het centrum te gaan, een minuut of tien fietsen. Het centrum ligt aan de andere kant van het water, daar waren we langs gevaren. Een eenvoudig winkelstraatje, met een uitstekende slager en prima kaashandelaar. Die laatste had Anneke op internet ontdekt, helemaal blij van de daadwerkelijk zeer ruime keuze. En voor een prijs waar het bij de Graaff in Enkhuizen niet voor zou lukken. Meevallertje. Vervolgens aan het water drankje gedaan. Er kwamen nog een paar klassieke houten schepen voorbij, die bezig waren aan het rondje Funen (met hun start paar dagen terug in Nyborg). De haven hier was al een stuk beter gevuld dan eerder bij de start op Nyborg. Op de terugweg langs de goed uitgeruste slager. Na een week in Denemarken werd het er wel tijd voor: een BBQ (when in Rome…). Prima stukjes vlees uitgezocht met een salade.
Het plan was een van de grillplaatsen te benutten, maar met de nog altijd aanwezig wind werd dat ons te fris. Dus de kuiptent opgezet, zijkant en achterkant op en de Cobb achterop. Ging uitstekend. Het bleek een meer dan uitstekend maaltje, bordje veel vlees. De afwas was net als gisteravond beperkt, al wacht nu nog wel de Cobb. Al moet die eerst goed afkoelen. Morgenochtend weer een dag.
De windverwachting is wat wisselend. Het zou kunnen dat we zondag flink verwaaid liggen met een windsterkte van meer dan 30 knopen die overkomt. En qua terugtocht is het ook nog niet zeker. Eerst leken woensdag en donderdag wel ok; nu lijkt er donderdag toch ook weer een lage druk gebied over te komen met flinke wind uit het zuidwesten. Anderzijds, we hebben nog even de tijd voor we weer in Nederland terug moeten zijn… En we kunnen ook altijd nog een tussenstop op een Duits Waddeneiland maken als de passende wind niet lang genoeg voor de complete overtocht staat.

20 juli, Juelsminde – Fredericia

Rustig begonnen met een wandelingetje langs de langgerekte haven en vervolgens het dorpje. Erg klein en rustig, zeker op de relatieve vroege maandagochtend. Een paar straten, een paar winkels. Wel een prima bakker gevonden voor lekker vers brood, een paar bolletjes en voor Harald zoet broodje met overvloedig maanzaad als ontbijt. Daarna langs de supermarkt om de voorraden bij te vullen.
Terug op de haven de boot vaarklaar gemaakt. Eerst nog even de havenkaart (voor stroom en douche) inleveren, al bleek dat alleen maar bij het havenkantoor aan compleet de andere kant te kunnen. Een mooi extra wandelingetje in het zonnetje. Nog even overwogen op terrasje koffie te doen, om de havenmeesters te zien klooien met het ophangen van twee zeiltjes bij de grillplaats. Ze pasten eigenlijk net niet, dus werden ze linksom, rechtsom, achterstevoren, ondersteboven uitgeprobeerd. Blijkbaar vanavond een grillfestijn (bij de vishandel was men bezig een grote paellapan klaar te maken).  Er was een westelijk windje, kracht drie tot vier verwacht en dat bleek er ook te staan. Al hadden we soms een lange vlaag van eind vier, begin vijf. Omdat Fredericia hoog aan de wind was de genua niet helemaal gezet. Het was lekker zeilen, soms met wat donkere wolken met net wat meer wind. Afgewisseld met een prima zonnetje. De wind kwispelde ook een beetje. Zo was Fredericia net bezeild, dan weer niet.
Rond een uur of drie liepen we Fredericia aan. De jachthaven bleek net buiten het plaatsje te liggen, een kilometer of drie van het centrum. Hebben we de fietsjes tenminste niet voor niets mee aan boord. Via een mooi breed fietspad naar het dorpje gefietst. Dat bleek een uitgebreider en levendiger centrum te hebben dan gedacht/verwacht. Het ANWB-boekje had het wel over de rijke militaire geschiedenis van de stad, maar niet over dit soort zaken. Verschillende pleintjes met terrasjes en een goed gesorteerde supermarkt. Daar nog wat extra voorraden ingeslagen (natuurlijk allemaal compleet nuttig, zoals een gemengd bordje met Spaanse worst, plakjes Dana blue voor op brood en dat soort zaken).

Aan boord nog lekker in de kuip een drankje gedaan, gecombineerd met de sortering van Spaanse worst. Avondeten wederom aan boord. Deze keer Griekse wraps. Lekker makkelijk, wat hummous gecombineerd met reepjes komkommer, wat tomaat en natuurlijk feta en olijven. Makkelijk, lekker en zoals Harald zei, weinig afwas. Daarna het logboek bijgewerkt en op zoek naar de volgende bestemming. De weersverwachting voor morgen is niet optimaal. Het lijkt in de ochtend te gaan regenen (oftewel verplicht uitslapen, wat is vakantie toch naar) en daarna een stevig windje (krachtvier-vijf, mogelijk zes) uit het westen. En Anneke begint heel langzaam een schuin oog te hebben voor de terugtocht zo ergens eind volgende week. Zij heeft haar zinnen gezet op nog een paar dagen Terschelling op de terugtocht. Enerzijds om haar al langer sluimerende wens om met paarden te zwemmen bij Puur in vervulling te laten gaan en anderzijds voor een lekker maaltje bij Caracol.

18 juli, Nyborg – Kopenhagen – Nyborg

Ieder uur gaat er een trein naar Kopenhagen. Anderhalf uur later stap je uit in hartje Kopenhagen. Prima! Na een beetje uitslapen, namen we om 10.24 uur de trein. Deze was nog best goed gevuld. De nodige mensen met grote koffers. Vermoedelijk vakantiegangers die zouden vertrekken vanaf Kopenhagen airport. De trein was prima, lekker ruime zitjes.
Even voor twaalven kwamen we aan in Kopenhagen. We hadden een reservering gemaakt bij Sushi ‘n’ sticksin de Skybar van het Tivoli hotel. Ongeveer tien minuten lopen vanaf het station. Bij het hotel naar de twaalfde, tevens hoogste, verdieping van het hotel. Daar werden we vriendelijk ontvangen. Iets aan de vroeg kant voor onze reservering, maar dat was geen probleem. Het restaurant was nog nagenoeg leeg. Het vulde zich langzaam, al werd het (gelukkig) niet overdreven druk.
Ze hadden allerhande soorten sushi, yakatori etc. Om niet te verzanden in onmogelijke keuzes, kozen we voor het menu Monte Carlo Mad (zie pagina 6-7 van het menu). Gecombineerd met warme sake van het huis en wat plat water. Dit bleek een uitstekende keuze. We begonnen met de sashimi, het beef en de edamame bonen. Yummie! De daaropvolgende kaburimaki en nigiri waren ook super. Vooral de nigiri van hamachi was bijzonder, mooi, zachte vis. Ten slotte kregen we nog de yakitori. De combinatie van asperge met een soort van spek/bacon was heerlijk. Eerlijkheidshalve was het wel een beetje veel… Anneke liet zelfs de combinatie van drie verschillende smaken van crème brulee lopen… Een potje groene thee was meer dan genoeg; een dubbele espresso voor Harald. Een goed begin van ons dagje Kopenhagen met deze meer dan uitstekende maaltijd!
Daarna langs het water richting de Stroget gelopen. Wat een drukte weer. Veel verschillende winkels, mooi Deens design en mooie warenhuizen. Anneke vond een leuk jurkje van Micheal Kors (aangezien de Karen Millen dit seizoen wat minder bijzonder lijkt te zijn). Ook een mooie trollbead gevonden van de kleine zeemeermin. Een mooi aandenken aan dit bezoek aan Kopenhagen. Voor Harald slaagden we goed in Illum met een polo en een overhemd van Gaastra. Grappige verkoopster overigens. Bleek deze week naar Amsterdam te gaan en met oud en nieuw naar Awakenings in Amsterdam, een fan van ons land dus. Ook nog even een biertje en wijntje op een van de vele terrassen van Nyhavn gedaan. Ongelooflijk hoe druk het daar altijd is. Lekker in het zonnetje gezeten en van de langstrekkende mensen genoten.
’s Avonds terug het avondeten maar beperkt gehouden. We zaten nog steeds vol van de sushi. Eenvoudige good noodles waren meer dan voldoende. Daarna niet al te laat naar bed, stiekum lekker rozig na een lange dag met veel wandelen in het zonnetje.