5-6 juni, Uit eten in Workum

Vrijdag was de eerste tropische dag in Nederland. Helaas zorgen onze bazen er voor dat we niet eerder dan 17.00 uur richting Enkhuizen konden vertrekken. Wel mooi op tijd voor dat de dijk gesloten zou worden voor een nachtje van werkzaamheden. Zoals zo vaak in Nederland ging de eerste tropische dag gepaard met stevige (onweers)buien aan het eind van de dag. Snel na aankomst naar de Dijk gegaan voor een plate met Calamares. Toen nog even wat boodschapjes. Het leek niet al te hard te gaan regenen… Daar zaten we echter goed naast. Eenmaal bij het Staverse poortje hadden we zeer grote druppels, even later hagel en onweer. Doorweekt kwamen we aan bij de boot. Snel het natte spul uit en ach, gelijk maar lekker in bed beetje lezen.

Zaterdagochtend begonnen met koffie en voor Harald ei met spek. Anneke waagt zich daar op een zeildag nog altijd niet aan. Na koffie bij Albatros, die zich gereed maakte voor de Winnercup, en de gebruikelijke koffie in de Mastenbar zijn we vertrokken richting Workum. Dit weekend werd de keuze bepaald door de zin in een lekker kaasfondue bij het Pottebakkerhus. De wind stond hier ook gunstig voor. Zaterdag zuidwestelijk 4-6 en zondag noordwestelijk 3-4. Het schoot lekker op richting Workum. Onderweg de buurman met zijn frist nog ingehaald, al voor die alleen op zijn fokje. Mooi de vaart in gezeild en pas tegen het eind zeil eraf en snel afmeerklaar gemaakt. Het was al lekker druk in het kommetje. We vonden een plekje op een Delphia.
Na het havenbiertje Workum even doorgelopen. Weinig veranderd, weinig spannends te beleven. Terug in de kuip genoten van het zonnetje. ’s Avonds wederom richting het centrum voor de kaasfondue. We werden niet teleurgesteld. Het stond nog steeds op de kaart en was wederom uitstekend. Goede wijn erbij, wat wil een mens nog meer? Goed gevuld verlieten we het restaurant. Maar niet nadat we nog een aanschaf hadden gedaan. Anneke was al langer op zoek naar mooie waxinelichthouders voor aan boord (“staat zo gezellig“). En die vond ze tussen de zelfgemaakte pottenbaksels in het bij het restaurant horende winkeltje.
Zondag begon gelijk weer zonnig. Ook een lekker windje, het water lonkte. Rond half tien verlieten we het kommetje. Op het laatste stukje na was dit bezeild. Toen we eenmaal af konden vallen, zat de vaart er net als gisteren goed in. In minder dan drie uur waren we terug in Enkhuizen. Daar een visje voor de lunch gedaan. Toen nog even snel langs de ouders van Anneke, die de dag er voor terug waren gekomen van vakantie op de Dominicaanse Republiek. Het was wederom een prima weekend!