25-27 april, lang weekend Texel

Vrijdagavond was Anneke laat thuis wegens het afscheid van een collega, terwijl Harald ging bieren met zijn tennismaatjes. Zaterdagochtend zijn we rond een uur of negen vertrokken richting Enkhuizen, met zekerheidshalve Anneke achter het stuur. Snel de boodschappen gedaan en toen de boot vaarklaar gemaakt. Nog even geklooi met het Navionics kaartje. Dat zou gerepareerd moeten zijn via de helpdesk, maar we zagen nog steeds geen betonning rondom Enkhuizen. Het bleek dat we nog in gedeelten alle delen van de kaart moesten downloaden… snel Ijsselmeer en Wad gedownload, terwijl we buiten de boel verder klaar maakten. Zo tegen twaalven voeren we Enkhuizen uit. We hadden besloten naar Texel te gaan. Deze zaterdag was de wind zuidwestelijk, terwijl op maandag (Koningsdag en dus lekker lang weekend) de wind noordelijk zou zijn. Er stond een stevig windje. Gelijk het eerste rif gezet. In de loop van de tocht ook de genua iets ingerold. De lange vlagen van ruim boven de 20 knopen waren daarmee beter op te vangen. Het was heerlijk zeilen. Vlot kwam de sluis in beeld.

Met nog zes andere boten werden we geschut richting Wad. Een Hanse 400 probeerde naast ons aan de andere kant van de sluis te gaan liggen. Dat je dan je ook met een lijntje vast moet maken aan de kant hadden ze niet bedacht… Ze voeren ook bijna op de achterkant van de Bavaria voor ze… Na een minuut of vijf hadden ze eindelijk door dat vastmaken best handig zou zijn. Uitleg moest overigens in het Engels; schipper en bemanning kwamen zo te horen ergens uit het oosten van Europa. De boot zal wel gehuurd zijn geweest…

De sluis uit gelijk weer grootzeil gezet. Deze keer met tweede rif er in. De ervaring leert dat op het Wad de wind vaak nog net een tandje steviger is. Bovendien zouden we een stuk hoog aan de wind moeten varen. Met een tweede rif en een stukje ingerolde genua ging het heerlijk, zoals het filmpje ook laat zien. Element geeft dan werkelijk geen krimp en loopt lekker door de golven.

Op Texel bleken ook Harry en Margreet te liggen. ’s Avonds daarom maar geborreld met hen, prima excuus weer voor wat lekker whiskey, rum en beerenburg met kaas, worst en olijven. Wat hebben we toch een zwaar leven.

Zondag begon regenachtig. Rustig aan wakker geworden, eerst koffie en daarna ontbijt op bed. Lekker wat lezen. Rond lunchtijd begon het op te klaren. De boot even omgevaren naar de andere kant, zodat we weer met puntje in de wind lagen. Scheelt enorm in het geklotst op de kont. Na de lunch fietsen gehuurd (vouwfietsjes zijn nog niet aan boord). Via den Burg zijn we naar de Koog gefietst. De Koog is volledig gericht op de toeristen met souvenirwinkels en veel eettenten van gemiddelde kwaliteit. Met wind in de rug terug gefietst. Helaas begon het wat te miezeren, al zette de regen nog niet echt door.

Terug aan boord onder de kuiptent zitten lezen en internetten. ’s Avonds pizza aan boord gegeten.

Maandagochtend rustig aan wakker geworden. Zoals inmiddels gebruikelijk koffie n vervolgens ontbijt op bed. Tegen negenen zijn we er uit gegaan. Half uurtje later voeren we naar buiten. Een mooi noordelijk windje, waarmee zowel richting sluis als daarna richting Enkhuizen goed bezeild waren. Af en toe brak het zonnetje al door. Het was heerlijk en vlot zeilen richting sluis. Toen we goed en wel tegen de kant lagen, ging de brug al op rood-groen. Snel opvaren en gelijk door kunnen varen de sluis in. Het was rustig. We waren maar met 3 schepen in de sluis.
Op het IJsselmeer stond ook nog steeds een lekker windje. Het eerste stuk hebben we gevlinderd met de boom in de genua. Het was heel helder weer. Echt top zeildagje zo! Wind, zon, alleen wat fris door de lage temperatuur. Maar ja, goed thermo-spul helpt dan. Het was een vlotte tocht. Om 14.30 uur lagen we in onze box. Vijf uur, inclusief de sluis.
In Enkhuizen nog een visje gedaan alsook terrasje gedaan. Het was een drukte van belang in de stad. Overal speelden bandjes bij de terrassen. Daarna nog lekker in de zon in de kuip gezeten. Heerlijk weekend weer. Nu vier dagen werken en dan hebben we zelfs een hele week aan boord door de meivakantie.

18-19 april, Drukte in Medemblik

Na een overheerlijk diner bij de Librije op vrijdagavond, zijn we zaterdagochtend richting Enkhuizen gereden. We kwamen aan rond lunchtijd. Mooie tijd voor een portie kibbeling. Er was een waterig zonnetje en enige wind. Eenmaal buiten bleek er een stevige vier uit het noordwesten te staan. Met een rif in het grootzeil en een volledige genua was het lekker zeilen. Een lange slag richting Stavoren, om daarna overstag te gaan naar Medemblik. Daar bleek het onverwachts druk. Voor de kust waren wedstrijden in open boten, van optimist tot 49-er tot laser en spalsh. In de gemeentehaven was het ook een drukte van belang. Watersportvereniging Lelystad had zijn openingstocht en lag er met meer dan 25 boten.
Wij vonden een mooi plekje tussen alle grote boten op een Hallberg Rassy 312. Samen met deze boot waren we zo ongeveer de kleinste boten in de haven. Blijft bijzonder en wat gaat het toch slecht met Nederland. In Medemblik bij het kaaswinkeltje de nodige tapas gehaald als avondeten. Lekker onder de kuiptent met biertje er bij, genieten!
Zondagochtend rustig wakker worden met koffie en croissants (Danarolles uit de oven) in bed. Nog wat lezen en internetten, om dan toch maar de boot zeilklaar te maken. De eerste twee-drie mijl hebben we nog geprobeerd te zeilen. Af en toe door een lange vlaag ging het nog. Maar toen we al meer dan een kwartier minder dan een knoop snelheid hadden, hebben we het opgegeven en de motor gestart.
Bij de Compagnieshaven voor het eerst naar ons nieuwe plekje op P5 gevaren. Keurig plekje, mooi dichtbij. Het scheelt al snel vijf minuten lopen, als het niet meer is. Harald heeft nog wat geklust. De toerenteller van de motor doet het vaker niet dan wel, maar de oplossing hiervoor is nog niet gevonden. Misschien toch maar aan de heren van jachtservice vragen…
Eenmaal in de haven brak het zonnetje door. Na een kopje thee in de kuip, zijn we huiswaarts gegaan.

11-12 april, Stevige wind in Enkhuizen

Vrijdagavond had Harald nog borrel met het werk. Hij kwam met de trein uit Arnhem, terwijl Anneke met de auto en katjes vanuit Zwolle kwam. Zij is een hapje gaan eten met haar tante, zodat ze die daarna kon helpen met de nieuwe iPhone.

Zaterdagochtend zijn we eerst gaan kijken bij de presentatie van de Compagnieshaven. Ze vertelden, even als een paar jaar geleden, iets over de organisatie en achterliggende gedachten. Ook iets over de nieuwe steiger, die overigens erg fraai is geworden. Deze ochtend bleek dat de familie Punt, kennissen van de tante van Anneke, de haven gaan verlaten. Met een beetje geluk kunnen we in hun box aan de P-steiger.

Begin van de middag betrok het weer, de wind trok flink aan; al snel stond er de beloofde windkracht 6-7. Daarmee hadden we geen zin meer om uit te varen. Element is zo lekker comfortabel dat we aan boord zijn gebleven, toch wat ontspanning en er even tussen uit. ’s Avonds met tapas in ons avondeten voorzien. Wederom een erg zwaar leven.

Zondag was een mooie zonnige dag. Zeker onder de kuiptent was het goed toeven. Lekker warm. Arnoud en Astrid kwamen ook nog naar Enkhuizen om de Albatros ook weer vaarklaar te maken. Even gaan kijken en de mooi ingebouwd plotter bewonderd. Erg netjes gedaan bij de Winnerwerf. Voor de lunch even samen een visje gedaan, waarna wij nog wat zijn gaan lezen en zo aan boord.

Rond een uur of vier zijn we weer richting Zwolle gegaan. Weliswaar niet gezeild dit weekend, maar alsnog genoten van ons bootje.

3-6 april, Pasen op het Wad

Donderdagavond laat kwamen we aan boord. Harald was in Groningen geweest, waar zijn moeder de dag er voor (succesvol) was geopereerd aan een lekkende hartklep; Anneke had afscheid (pensioen) van een voormalig collega bij de provincie, gevolgd door een etentje. Plan was evenals vorig jaar om naar het Wad te gaan. Toen eindigden we in Amsterdam, maar nu ging het lukken. Vrijdag een zuidelijk windje en de rest van het weekend noordelijk. Op zaterdagochtend kan Anneke dan weer even paardrijden bij Puur. Nita vond dit ook een aantrekkelijk idee, Chick-a-bee ging dit weekend ook richting Noorden.

Op Goede vrijdag gingen we er op tijd uit. Het grootzeil moest er nog op en om nog een beetje te kunnen profiteren van het tijd, moesten we niet veel later dan half acht varen. Dat lukte ook zo ongeveer. Helaas was er nauwelijks wind. Het werd een motortochtje. De sluis ging helaas net voor onze neus dicht. Gelukkig was het zo vroeg in het seizoen niet al te druk. We konden met gemak mee met de volgende schutting. Na de sluis door gemotord richting Terschelling. Ergens tegen vieren kwamen we aan, net na de Chick-a-bee. Het havenbiertje werd een biertje met bitterballen en andere toevoegingen bij de Walvis. Gevolgd door een hapje in hetzelfde etablissement. Niks mis mee, zoals gebruikelijk.
De volgende ochtend moest Anneke er op tijd uit om de samen met Nita de bus te pakken richting Oosterend. Een heerlijk strandrit op Sietse gemaakt, om op de terugweg wederom langs de Walvis te gaan. Nu dan voor een lunch. In het dorp de boodschappen gedaan, waaronder een heerlijke fles rum als verjaardagscadeau voor Anneke. Geen Tres Hombres deze keer, maar volgens de verkoper zo mogelijk nog beter. ’s Avonds aan boord gegeten, waarna Anneke heerlijk rozig vroeg naar bed ging en pas een dikke tien uur later weer wakker werd.
Zondag eerst uitgeslapen en daarna richting Vlieland. Tegen de verwachting in konden we zeilen. En al weer lekker in het zonnetje. Eenmaal op Vlieland lekker in de kuip gehangen, drankje, hapje: wat een zwaar leven hebben we toch! 

’s Avonds lekker uit eten bij The Dining, prima eten.
De volgende ochtend moesten we enigszins op tijd uit bed om terug te gaan naar Enkhuizen. Met een lekker windje via de boontjes gezeild naar de sluis. Helaas een beetje regen op het laatste deel. Bij de sluis viel de wind weg. Op het IJsselmeer verder moeten motoren. Maar: geen muggen!
Al met al een uitstekend eerste lang weekend. Dat er maar een mooi seizoen op mag volgen!