28-29 maart, eerste weekend aan boord

Vrijdagavond voor het eerst dit seizoen richting Enkhuizen gereden. We waren relatief laat. Even snel een big mac, dat was lang geleden en zal ook wel weer even duren voordat we dat herhalen. Daarna de eerste lading naar de boot gebracht. Kacheltje aan, bedje opmaken en lekker wegdromen!

Zaterdagochtend een beetje uitgeslapen en na de koffie begonnen met de boot echt zeilklaar te maken. De giek weer aan de mast gemonteerd, waarna Anneke de mast in mocht om de lazy jacks te monteren. Het woei lekker, heel relaxed was het dan ook niet. Ook nog even een vlaggenlijntje aangebracht.
Na de lunch de genua gehesen. Dat viel flink tegen. Er stond inmiddels een stevige wind, vermoedelijk tegen de zes uit het zuiden. Inmiddels begon het ook te miezeren/regenen. Het grootzeil aanslaan zagen we dan ook niet meer zitten. Harald heeft tussen de buien door de doorvoeren bij de mast georganiseerd en de boel weer dicht gekit. Dat was nodig ook. De regen kwam keurig naar binnen langs de mast.

Lekker aan boord gegeten, chili met tortillachips. Koffie en thee hebben we in de Mastenbar gedaan.

Zondagochtend was de wind verder aan getrokken; er werd zelfs gewaarschuwd voor kracht zeven tot acht. Wederom geen geschikt weer om het grootzeil aan te slaan. Dat zullen we volgende week moeten doen. Dan zouden we graag naar het Wad gaan, maar volgens de huidige verwachtingen wordt het evenals vorig jaar Amsterdam met Pasen. Ook niks mis mee, lekker de stad in en filmpje doen.

Begin van de middag nog even langs Joosten gelopen in de hoop dat Remco er was. We hebben twee weken terug ons Navionics kaartje ingeleverd omdat deze kuren heeft. Helaas was Remco er niet, Hopelijk nu wel snel duidelijkheid, want, hoewel niet nodig, makkelijk is het wel als de plotter het volledig doet.

Tussen de buien door de reismanden van de katjes gehaald. Op de terugweg hadden we pech, net een redelijk stevig buitje op ons kop… We gaan er vanuit dat de rest van het zeilseizoen alleen maar beter weer zal kennen!

14 maart, te water in Andijk, naar Enkhuizen

14 maart en ons zeilseizoen is begonnen! Vandaag is Element te water gegaan in Andijk. Door omstandigheden heeft ze daar dit jaar op de kant gestaan, in plaats van zoals beoogd binnen in de schuur.
Bij aankomst was de havenmeester al bezig haar uit te bouwen. Element stond mooi ingebouwd tussen andere boten. Bij Andijk zijn ze wat relaxter hierin dan Enkhuizen, waar je afhankelijk bent waar je uiteindelijk staat en hoe hun planning er uit ziet. Ook relaxt, ze kranen gewoon in het weekend. Snel de mast klaargemaakt en na een kopje koffie lag Element rond kwart voor elf weer in het water. Nadat de windex en marifoonantenne ook weer waren gemonteerd, kon de mast gezet. Auto nummer 1 leeg gehaald en toen de motor gestart. Die sloeg keurig direct aan, alsof er helemaal geen winter tussen de laatste keer en nu had gezeten.

Vervolgens heeft Harald Element naar Enkhuizen gevaren, terwijl Anneke met de auto richting Enkhuizen ging. Even een drankje bij haar ouders, waarna ze lunch (kibbeling) heeft gehaald. Net op het moment dat zij de haven op kwam rijden, kwam Harald binnen varen. Ideale timing dus. Na de kibbeling ook de andere auto leeg gehaald. Alle kussens zijn nu weer aan boord.
Daarna is Anneke richting Zwolle gegaan. Zij had met een vriendin een wijn-kaas-proeverij bij de Librije, moet ook gebeuren, niet waar? Harald heeft de boot verder schoon gemaakt en opgeruimd. Zijn dag eindigde met borrel en eten bij Kuifeend. Harry en Margreet hebben nagenoeg de hele winter doorgevaren. Dit weekend waren ze vanuit Lemmer naar Enkhuizen gevaren.

Een goed begin van het nieuwe seizoen, op naar vele fijne vaardagen met hopelijk een beetje schappelijk weer!