3 augustus, Enkhuizen – Zwolle

Vandaag dan echt de laatste dag van onze vakantie. Tevens de verjaardag van de moeder van Anneke. Gebeurt niet vaak dat we dan in Nederland zijn. Nadat we gisteren bij de nieuwe boot van Arnoud en Astrid zijn wezen kijken en in een Winner 12.20 hebben gekeken, kriebelt het toch een beetje. Toch nog net wat ruimer, zeker qua bed en keuken, wat mer snelheid, het lijkt aantrekkelijk. Na een stevige ronde langs botenbank en andere websites besloten om deze ochtend toch eens te gaan kijken bij een Winner 11.20 en Elan 40 in Lelystad. Eind van de ochtend zijn we met de auto die kant op gegaan.

Eerste de Winner bekeken, een mooi ruim schip, maar het verschil met Element is niet erg groot qui ruimte. Wel zal de boot ongetwijfeld sneller zijn, zeker aan de wind. Daarna de Elan bekeken. Erg fraai, ruim en ook nog eens van alle gemakken voorzien. Enige dat lijkt te ontbreken is een spi en een stormfok. Enerzijds aantrekkelijk, maar toch ook weer, is al het gedoe van verkoop en extra kosten het ons waar voor een beetje meer ruimte  en snelheid. Bovendien voelt Element erg vertrouwd en betrouwbaar… Enige puntje is dat met de warme dagen van de afgelopen vakantie de slaapplek achterin onder de kuip wel erg warm en benauwd aanvoelt. Maar eigenlijk hebben we nooit serieus gekeken om in de voorpunt te gaan liggen (zoals je op dee Elan zou doen). De conclusie trekken we dan ook relatief snel, we varen lekker door met Element en zorgen dat we ook kunnen slapen in de voorpunt.

’s Middags heeft Anneke samen met haar tante het cadeautje voor haar moeder afgerond. Daarna de boot opgeruimd en de vakantiespullen van boord gehaald. En toen naar de Proeftuin voor het diner ter ere van de 70ste verjaardag van Lidi. Een uitstekend de avond, met aangenaam gezelschap en overheerlijk eten. Een mooie afronding van een heerlijke vakantie!

Morgen vertrekt Anneke naar de Baak voor een intensieve training; Harald pakt de boel in Arnhem weer op. Gelukkig is het snel genoeg vrijdag en kunnen we weer richting Element. Zaterdagochtend nog even langs Neptune voor de nieuwe matrassen in de voorpunt en stoffering in de kajuit die aan vervanging toe is. En dan zien we wel waar de wind ons deze keer brengt…

2 augustus, Enkhuizen

Het einde van de vakantie komt langzaam in zicht. Dit weekend nog genieten van Element in Enkhuizen. De dag begon met de boot “ontzilten”. Na drie weken zout water en een enkele beperkte afspoelbeurt, vanochtend met slang en borstel de hele boot onder handen genomen. Element ligt er weer keurig bij, mooi wit. Ook de buiskap is ontdaan van alle zoutkristallen. Daarna tijd voor een kopje koffie in de Mastenbar met de vaste “koffiegangers” (Tante Anneke, Bas, Hans, Tonnie). Ondertussen had Harald contact gehad met Arnoud. Hun vermoedelijk nieuwe boot ligt namelijk te koop bij de Winner-werf in Enkhuizen. Hadden we nu mooi de tijd voor om even langs te gaan.

De Albatros is een fraaie boot, waar de familie ongetwijfeld veel zeilplezier aan zal gaan beleven. Woensdag nog de keuring, dus nog even spannend of het allemaal doorgaat. En toen we toch op de werf waren, gelijk van de gelegenheid gebruik gemaakt om eens wat uitgebreider in een 12.20 te kijken. Daar werden we erg hebberig van. Totdat je beseft dat die boot bijna net zo veel moet kosten als je huis…

’s Middags aan boord wat gelezen en geinternet. In de loop van de middag kwamen er flinke buien over. Maar onder de kuiptent deed ons dat niks. Toen het wat droger werd even langs de AH gegaan voor avondeten (of wat daarvoor doorgaat, tapas). En de was opgehaald bij de ouders van Anneke.

1 augustus, Oudeschild – Enkhuizen

Rustig aan opgestaan. Het eerste stukje omlaag hebben we toch stroom tegen en daarna stroomt het nog tot ergens tussen twaalf en een mee naar Den Oever. Geen haast dus. Bij vertrek even moeten wachten op een inkomende visser. Daarna in het kommetje alvast zeil gezet. De wind bleek zuidelijk, oftewel de slag omlaag was niet bezeild. Altijd leuk om te kruisen met stroom tegen. Maar met een hoogteslag en goed de dieptemeter in de gaten houden kwamen we in de geul richting Den Oever. Dat was mooi bezeild. Enige jammer was dat de wind steeds verder uitging. Het nog een tijdje aangezien met twee knopen snelheid over de grond (met dank aan de stroom mee), maar de laatste mijl toch maar de motor aangezet.

Bij de sluis hoefden we niet lang te wachten. We lagen goed en wel vast aan de wachtsteiger toen het het groene licht er bij kwam. Het was ook lekker rustig bij de sluis. Samen met twee andere boten werden we terug geschut naar het IJsselmeer. Inmiddels was de wind gedraaid naar noord. Dit klopte op zich met het marifonbericht, dat het had over in het begin ZW en later veranderlijk. Tijd om de spi te voorschijn te halen. Deze heeft er ongeveer een kwartier-half uur opgestaan, toen de wind wederom draaide. Hij werd zuidelijk, waarmee we hoog aan de wind richting Enkhuizen gingen. Het ene moment was Enkhuizen wel bezeild; even later weer niet. Lekker actief zeilen dus. De windkracht varieerde ook, van een goede drie naar een krappe twee. Aan het eind van de middag zelfs nog minder. De laatste anderhalve mijl naar Enkhuizen is op motor gegaan.

In de haven aan boord een prima wokschotel gegeten. Daarna alle was bij elkaar geraapt. De moeder van Anneke is zo lief om hier alvast een slag in te slaan. Voor ons wel zo fijn, aangezien we pas zondagavond thuis zullen zijn. Zondag wordt de moeder van Anneke 70 en dat wordt gevierd met een diner in De Proeftuin.

31 juli, Den Helder – Oudeschild

Toch nog even naar een Waddeneiland. De hele lange tocht van Den Helder naar Oudeschild verliep gelukkig vlotjes deze keer. Er stond een zuidelijk windje, steviger dan voorspeld, een goede vijf met vlagen boven de twintig knopen. Binnen het uur waren we over, aangezien de stroom ook nog eens meewerkte. Op Texel bleek ruim voldoende plek. De haven was nog bezig leeg te lopen.

Na het afmeren de fietsjes te voorschijn gehaald om een tochtje te maken naar Den Burg. Gelukkig met zijwind, want er tegenin zou stevig zijn geweest. Den Burg was zoals altijd gezellig druk. Eindelijk de laatste ingrediënten gevonden voor het cadeautje voor de moeder van Anneke. Een mooi rondje om de kerk gelopen, om te eindigen voor de boodschappen bij de AH.

Terug in de haven genoten van het mooie weer. De zon scheen, zoals zo vaak deze vakantie. Er stond nog steeds een flink windje. Een beetje dwars de haven in, wat in sommige gevallen tot interessant afmeeracties leidde. Verder heeft Harald bijgepraat met een zeilvriendje van Euros, Eelco Zijlstra van de Troch. ’s Avonds aan boord een lekkere witlofsalade gegeten.

We weten nog niet wat we morgen doen, Den Oever, Medemblik, of toch Enkhuizen. We zien wel. Zal mede afhangen van of het een beetje lekker zeilweer is.