30 juli, Scheveningen – Den Helder

Vandaag dan toch de slag omhoog. We wilden aankomen met stroom mee op het Marsdiep, aangezien het daar flink kan stromen. Teruggerekend moesten we dan tussen acht en negen vertrekken uit Scheveningen. Stipt om negen uur voeren we tussen de pieren. De wind was zoals verwacht gedraaid naar NW. Zeil gezet en heerlijk de hele tocht kunnen zeilen. In de ochtend was het nog een beetje grijs, maar uiteindelijk kwam de zon er toch gewoon weer bij. Zeilweer uit het boekje. De wind was soms zelfs westelijk. Ook trok de wind af en toe door tot eind vier, begin vijf. Het ging lekker hard. Door het water gemiddeld rond de zes knopen. Later zelfs nog meer. De stroom was tegen zoals gepland. Halverwege kwamen we nog een dode zeehond tegen. Die was zo opgeblazen en gevuld met lucht, dat deze op het water dreef. Erg vreemd om te zien.

Al met al schoot het lekker op. Waar we eerst hadden gedacht pas na achten Den Helder aan te lopen, werd duidelijk dat we er al rond zeven uur zouden zijn. Vanaf het water even gebeld met de ouders van Anneke of die zin hadden om blauwe hap te komen eten bij de KMJC. Zij kwamen en namen de tante van Anneke en Johan gelijk ook mee. De blauwe hap smaakte zoals altijd uitstekend. Ook het ijsje na was weer goed. De familie vertrok weer richting Enkhuizen en wij gingen niet te laat ons bedje in. Al met al toch een lange dag met ruim 60 mijl varen.

28 & 29 juli, Scheveningen & Den Haag

Maandagochtend begon met regen, heel veel regen. Rustig aan gedaan, uitslapen, internetten en buienradar goed in de gaten houden. We wilden, zeker Anneke, namelijk Den Haag in om wat te shoppen. Qua kleding kan Anneke hier haar hart ophalen bij o.a. Karen Millen, McGregor en Vanilia. Even na lunchtijd werd het eindelijk droog. Snel op de fietsjes gestapt richting Den Haag.

De fietsjes neergezet in de buurt van de Bijenkorf. Eerst de straatjes doorgewandeld, richting Noordeinde. Bij Geddes en Gilmore een nieuwe korte broek en polo voor Harald gekocht. Daarna doorgewandeld richting Vanilia. Hun collectie bleek dit jaar wat tegen te vallen. Bij de Karen Millen ging het beter. Een mooie broek met bijpassend hempje en jurkje uit de nieuwe collectie. Daarnaast een leuk shirtje uit de uitverkoop. Vervolgens nog de McGregor in. Daar had Anneke meer geluk in de uitverkoop. Naast een jurkje ook nog een shirtje met bijpassend vestje. Uit de nieuwe collectie ook nog een jurkje dat het goed zal doen met haar eerder gekochte bruine leren jasje. Erg geslaagd dus!

Na een broodje bij Bagels & Beans zijn we langzaam teruggelopen richting Bijenkorf. Ook die nog even ingeweest, om daarna terug te fietsen richting haven. Vanavond komt Arne borrelen, dus niet te laat gegeten (visje op de boulevard van Scheveningen). Erg gezellig om weer eens bij te praten onder genot van (2) flesje wijn en kaasje. Een voordeel, wij konden de volgende dag uitslapen; Arne moest gewoon aan het werk.

Eerder was ons plan dinsdag een slag omhoog te maken naar Den Helder. Maar met een windverwachting van NO 5-6, was een dagje langer Den Haag een stuk aantrekkelijker. Zeker omdat woensdag de wind NW, of zelfs W zou worden. Dinsdag wederom wat uitgeslapen, waarna Anneke nog even naar de Fred is gefietst, terwijl Harald nog wat heeft gelezen. Op de Fred vond Anneke nog de zwarte (winter)schoenen die ze zocht. Helaas nog steeds niet alle ingredienten bij elkaar voor het cadeautje voor de moeder van Anneke die zondag 70 wordt.

’s Avonds hebben we lekker geBBQed bij Arne, Maaike, Finn en Mette. Wederom erg gezellig en leuk om ook Maaike en de kinderen nog even te zien.

27 juli, Hellevoetsluis – Scheveningen

Vanochtend op tijd losgegooid om met stroom mee het Slijkgat uit te varen. Even na zevenen waren we onderweg naar de sluis, die keurig open stond. Alsof ze op ons aan het wachten waren. Samen met een Franse boot uit Brest werden we geschut. Eenmaal buiten een klein stukje gemotord. Bijzonder om te zien was een zeehond die een grote vis aan het verorberen was. Al snel kon het uit om het grootzeil bij te zetten. Toen we verder doordraaiden omhoog richting Maasmond kon de genua er bij en de motor uit. De wind draaide verder door, oftewel tijd voor de spi. Helaas ging even voor de oversteek de wind uit. Zelfs met de spi kwamen we niet vooruit. En om nou met een slakkegangetje de Maasmond over te steken… De motor ging weer bij en de spi omlaag. De wind bleef achterwege. De rest van de tocht moeten motoren.

Aangezien we begin van de middag aankwamen, ’s middags van het mooie weer genoten bij een van de Beach clubs op Scheveningen. Eerst nog even bij de uitverkoop van de Skihut gekeken, al viel dat dit jaar wat tegen. Harald had mazzel met een polo, maar voor het overige was zijn maat er al niet meer. En de leuke Save the queen jurkjes voor Anneke bleken niet in de uitverkoop.

Bij de Buena Vista Beach Club heerlijke biertjes en cocktails gedronken. Ook de calamaris smaakte uitstekend. We hadden er een heerlijk zonnetje bij. We besloten dan ook maar te blijven zitten en daar een hapje te eten. Anneke een burger, Harald spareribs. Prima hapje. Toen de zon langzaam afnam, zijn we terug gegaan naar de boot. Wederom een heerlijke vakantiedag!

26 juli, Hellevoetsluis

Vandaag weer een dagje rustig aan. Vanmiddag komen Erwin, Veronique en de kinderen. Zo hebben we al met al met de nodige vrienden en familie bij kunnen praten. Erg leuk en gezellig. Daarbij kwam het ook goed uit, want Anneke had niet de rustigste nacht achter de rug. Heerlijke chili zullen we maar zeggen.

Harald heeft in de loop van de ochtend een nieuwe fles campinggas gehaald. Eindelijk een watersportwinkel die dit verkocht. De fles was al een tijdje op. En om taferelen zoals vorig jaar in Ramsgate te voorkomen, was het toch wel zaak de fles tijdig te vervangen. Tegen lunchtijd hebben we de fietsjes gepakt om naar het winkelcentrum te gaan waar Marian ook werkt. Daar eerst uitgebreid gegeten en daarna naar de Douglas waar Marian werkt. Zij wilde ons nog wat boeken meegeven. Anneke heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt voor een wat uitgebreider advies voor “huid-onderhoud”, waaronder goede camouflage-achtige creme en een goede passende kleur poeder van Chanel en zo. Daarnaast de Chanel nr. 19 en Allure aangevuld, aangezien die beide bijna op waren. Via Marian kregen we nog de nodige monstertjes, kortom, heerlijk verwend!

Daarna verder het winkelcentrum bekeken en ons proviand aangevuld bij de Jumbo. Terug op de boot kwamen Erwin, Veronique, Alex en Lucas er aan. Uitgebreid geborreld en bijgepraat (in willekeurige volgorde). De kinderen lekker geklooid met water. Een heerlijk vakantiemiddagje zo. ’s Avonds het avondeten maar over geslagen.

Morgenochtend staat de wekker op tijd. Als we het volgens het boekje zouden doen, zouden we nog eerder moeten vertrekken. Zeven uur vinden we echter vroeg genoeg. Nu alleen nog duimen dat er geen mist komt, aangezien die mogelijkheid er wel is volgens het marifoonbericht. Nu is de Maasmond oversteken niet ingewikkeld, maar in dicht mist wordt het toch minder prettig. En dat geldt trouwens ook voor het uitvaren van het Sluikgat. We zullen het morgenochtend zien.

25 juli, St Annaland – Hellevoetsluis

De dag begonnen met boodschappen doen bij de grote Jumbo net achter de haven. Grappig om te zien dat we zeker niet de enige bezoekers van de haven waren die een vergelijkbaar idee hadden. Ook nog even bij de watersportwinkel gekeken, al viel die wat tegen.

Na het ontbijt snel vertrokken. We willen vandaag bij voorkeur naar Hellevoetsluis. Dat betekent dat we uiterlijk tegen drieën het Volkerak af moeten zijn, om uiterlijk 15.30 uur door de brug over het Haringvliet te kunnen gaan. Die draait daarna pas weer na 18.00 uur i.v.m. de spits. Naar de Krammersluizen lekker kunnen zeilen. Het schoot lekker op. We hadden mazzel. We kwamen net bij de sluis aan voordat er net een sluislading vol boten vanaf de Grevelingen kwam. We konden zelfs zo doorvaren de sluis in. Deze sluis kost verder wel de nodige tijd, vanwege het scheiden van zout en zoet water. Een ruim haf uur verder konden we de sluis verlaten. Het eerste deel van de Volkerak hebben we lekker gezeild. Het tweede deel was pal in de wind en wat smaller. Mede om op tijd te kunnen zijn voor de Haringvlietburg toch maar de motor aangezet.

Mooi op tijd, ergens tussen twee en half drie kwamen we aan bij de Volkeraksluizen. Daar moesten we even wachten om geschut te kunnen worden. Ruim voor drieën voeren we de sluis weer uit. Op de Genua richting de burg gevaren, waar we al met al een kwartiertje moesten wachten. Wel beter dan vorig jaar, toen we vol gas van de sluis richting brug moesten om nog net om half vier er door heen te kunnen.

Eenmaal door de brug heerlijk gezeild naar Hellevoetsluis. Een mooi ruim inkomend windje, variërend van windkracht twee tot eind vier. Element liep lekker. We kozen deze keer voor Marina Cape Helius. Wat verder uit het stadje, maar we willen zondagochtend rond 7.00 uur vertrekken richting Scheveningen en zo vroeg draait de brug in de stad nog niet. Na het eten een wandeling gemaakt door Hellevoetsluis. Tijdens de wandeling belde Marian, de tante van Harald terug. Zij bleek nog aan het werk te zijn bij de Douglas en had daarna tijd voor een drankje en bijpraten. Wij hebben de tussenliggende tijd doorgebracht op een terrasje, Harald een Duveltje, Anneke verse muntthee.

’s Avonds gezellig bijgepraat met Marian. Het was al weer aardig wat jaartjes terug dat we elkaar hadden gezien. De laatste keer was dat we met Bachata in Zeeland lagen… Veel te lang dus, maar dan heb je wel meer dan genoeg stof voor een gesprek. Het was erg gezellig, tegen twaalven namen we afscheid en zijn we terug gelopen naar de marina. Harald was ergens onderweg de toegangspas kwijt geraakt… maar gelukkig kwamen we tegelijk aan met wat andere mensen en konden we alsnog ons bootje bereiken. Anneke had een wat mindere nacht. Haar darmen reageerden flink op de Zomerse Chili con carne uit de Allerhande. Had wel uitstekend.e gesmaakt…

24 juli, Veere – St Annaland

Rond een uur of elf kwam Maurik aan boord. We zijn flink verwend met een goed gevuld Zeeuws pakket (o.a. Zeeuwse mosterd en babbelaars) en lekkere likeur voor Anneke. Lekker bij gekletst in het zonnetje over van alles en nog wat. Maurik daarna met de boot afgezet bij de parkeerplaats, waar we nog een glimp op konden vangen van zijn recent aangeschafte Mercedes.

Er bleek een lekker windje te staan, dus zeil gezet en lekker gevaren. Wel wat lastiger varen tussen de ondieptes door en met bosschages waardoor op sommige plekken de wind wegviel. Maar goed, het was lekker weer, zonnetje erbij, dus geen straf om wat langer op het water te zijn. Wel grappig was dat in Harald’s vroegere beleving het Veerse meer veel groter was, dan het nu bleek te zijn. Met een kleinere boot of surfplank is breed toch wat anders dan met een Etap 34s. We zijn nog langs het NCC-terrein gevaren bij Kortgene, eigenlijk de plek waar het zeilen voor Harald is begonnen.

Na de sluis zijn we doorgevaren naar St Annaland op Tholen. Weer lekker gezeild, totdat we echt pal tegen de wind in moesten en even via een smal stukje wat wilden afsnijden. Daarna nog weer een stukje gezeild. Naar St Annaland moest een soort kreekje door, erg fraai uitzicht. De haven is van een vereniging, maar een erg ruime en goed uitgeruste haven voor een vereniging. De havenmeester had zijn post bovenop het gebouw met schitterend uitzicht over de kreek. Ook het restaurant had een prachtig vergezicht over de droogvallende kreek. En erg handig, een grote supermarkt op loopafstand van de haven. Daar dus morgen voor vertrek nog even wat inslaan voor de komende dagen.

’s Avonds nog een lekker wandeling gemaakt over de dijk. Volgens de kaart was dit ook een populaire duiklocatie. En dat bleek te kloppen. We zagen verschillende koppels bovenkomen in de loop van onze wandeling. Wel stevig aangekleed in dikker wetsuits. Is weer eens wat anders dan duiken in het warme water van de Carieb.

23 juli, Vlissingen – Veere

We gingen voor de blauwe golf van rond 9.30 uur. Eerst nog sluisje door, dus om half negen uitgevaren om zeker op tijd te zijn. Bij de sluis konden we direct invaren. Daar hadden we niet op gerekend, maar wel zo prettig. Na een snelle schutting moesten we even wachten op de eerste brug. Er voegden zich de nodige boten bij ons. Al met al ruim tien boten, van kleine “pieremachochel” tot grote zeil- en motorboten van over de 40 voet.

Op het geplande tijdstip draaide de eerste brug. Niet al te hard doorvaren en daar volgde brug twee. En zo verder. Het werkte keurig zo. Een goed uur verder voeren we langs Middelburg. Nog een stukje doorvaren en de sluis naar het Veerse meer kwam al in beeld. Daar moesten we even wachten. In de zon en in de wind was dat geen straf. Rond lunchtijd kwamen we aan in Veere. Daar was nog lekker rustig. We vonden een plekje voor de wal. Met salade en brood geluncht, om daarna rondje door Veere te maken.

Het is een mooi oud vestingstadje, met wat schattige winkels, maar geen enkele praktische (lees, bakker, slager, supermarkt, groente). ’s Middags in de schaduw op het voordek zitten lezen. Anneke heeft haar nieuwe boek (Bijbel voor ongelovigen-Guus Kuijer) in een dag uitgelezen. Ook genoten van alle aankomende boten en hun mooie manoeuvres. Alle boten werden geacht met puntje naar buiten aan te leggen, en de plek om te draaien werd steeds smaller door de afgemeerde boten. Daarbij blijkt niet iedere schipper erg ervaren te zijn in manoeuvreren op motor en hebben sommigen niet door dat je ook achteruit iets met je roer kunt doen. Kortom, vermakelijk.

Morgenochtend komt Maurik langs om bij te praten. Helaas zonder Lisa. Die moet dubbele diensten draaien, omdat collega’s op vakantie zijn.

22 juli, Vlissingen

We zijn vandaag een dagje blijven liggen in Vlissingen. Het beviel wel (al maakte de kermis wel het nodige geluid), mooi kommetje dichtbij de stad en genoeg te beleven. ’s Ochtends rustig aan gedaan en in de middag een wandeling langs boulevard en strand gemaakt. `Heerlijk in het zonnetje met wat wind. Harald heeft inmiddels toegevoegd aan het album. Op de terugweg wat boodschappen gedaan.

In de haven bleken nog twee Etappers te zijn aangekomen, Aelous met Andre en Maaike en Calypso met Hans en Yvonne. Tijd dus voor een borrel! Gezellig met elkaar in onze kuip een drankje gedronken met wat kaas en nootjes. Voor foto’s, zie facebook.

Morgen gaan we naar Veere, een plaatje waar we allebei in onze jeugd nog wel zijn geweest, maar daarna nooit meer. We gaan via het Kanaal van Walcheren. Flink wat bruggen door, maar met dank een aan wijs besluit van Gedeputeerde Staten van Zeeland heb je daar een paar keer per dag een “blauwe golf” en kun je goed doorvaren tussen Veere en de laatste brug bij Middelburg. (Zie hier toch maar mooi een nuttige toepassing van een provincie.) Daarna aan het eind van het kanaal nog een sluis door en je bent er.

21 juli, Blankenberge – Vlissingen

Gisteravond nog naar de boulevard en pier geweest om het vuurwerk te bekijken. Er was flink wat volk op de been, een lekkere drukte op de boulevard. Bij een van de strandtenten was nog plek. Onder genot van een drankje het vuurwerk bekeken. Best aardig, maar nou ook weer niet heel bijzonder.

Maandagochtend redelijk op tijd, niet al te vroeg, tegen negenen vertrokken richting Vlissingen. We hadden de dag ervoor al een plekje gereserveerd in de Michiel de Ruyterhaven, aangezien dit aanbevolen werd op hun website. Er stond redelijk wat wind een goede vier. Gelijk een rif gezet, aangezien volgens verwachting de wind verder toe zou nemen en zeker het eerste deel hoog aan de wind varen zou zijn. We moesten eerst een klapje naar buiten maken om de pieren en kranen van Zeebrugge te ontwijken. Daarna konden we afvallen en was Vlissingen verder bezeild. De Westerschelde was voor de verandering lekker rustig. We konden zonder uitwijken de vaargeul oversteken, wel zo makkelijk. Met een knik in de schoot en stroom mee ging het hard, regelmatig tegen negen knopen over de grond. Vlissingen kwam snel dichterbij.

De haven is gelijk aan de buitenkant. Even een brug door en je bent in de havenkom. Mooie, beschutte haven, die ongetwijfeld in ieder andere week lekker rustig is met terrasjes en restaurants zeer dichtbij. Deze week is kermisweek, wat het wat onrustiger maakt. Maar ook wel gezellig. Na de lunch zijn we Vlissingen in gegaan. Best een aardig plaatsje, overzichtelijk centrum; geen bijzondere winkels, maar wel alles wat je nodig hebt, inclusief een uitgebreide Albert Heijn. Wel een leuke boekhandel ontdekt, die samen met de bibliotheek in een paar verbonden oude huizen zit. Net als bij Waanders in de Broere is aan de binnenkant met een soort van galerijen/loopbruggen gewerkt. We konden het  niet laten om, ook al zijn er nog de nodige ongelezen boeken aan boord, twee nieuwe boeken te kopen: De vergeetclub van Tosca Niterink en De Bijbel voor ongelovigen van Guus Kuijer. Daarna in de speelhal een paar potjes ouderwets geflipperd. Kortom, prima vakantiedagje!

19 en 20 juli, Blankenberge

19 juli

Het zou vandaag mooi strandweer worden. Van vorig jaar wisten we dat Blankenberge prima strand met strandtenten heeft. Dus in de loop van de ochtend spulletje gepakt en richting stad en strand gelopen. Eerst nog even het plaatsje bekeken. Dat was weinig veranderd ten opzichte van vorig jaar, beetje rommelig, druk en eigenlijk wel gezellig. Vervolgens de boulevard opgelopen. Daar eerste gekeken of de strandtent Nusa Dua er nog was. Dat bleek zo te zijn. Daar een drankje gedaan, om daarna een plekje op te zoeken om te lunchen. De strandtenten mogen helaas niet, zoals in Scheveningen, ook eten serveren.

Gelukkig zijn er meer dan voldoende eetgelegenheden aan de boulevard. Ze lijken allemaal op elkaar, bieden ook nagenoeg hetzelfde, dus daar waar we een plekje zagen, zijn we gaan zitten. Harald nam de artisanale burger, Anneke de kaaskroketjes. Prima eten, met nog een portie Vlaamse frites als garnituur. Na de lunch weer richting Nusa Dua gegaan, om daar op het strand twee bedjes met parasol te huren. Heel langzaam trok het wat dicht en trok de wind aan. Er kwam wat regen over, die er voor zorgde dat de wind ook 180 graden draaide. Blijft wonderlijk om dat te zien gebeuren in een minuut tijd. De parasol deed goed dienst als regenscherm.

Daarna trok het weer wat open, nog even lekker genoten van het mooie weer. Toen er een goed uur later weer regen over kwam, hebben we dat maar als een teken gezien dat het tijd werd voor bier en cocktails. Anneke lekker aan de mojito afgewisseld met caiperinha, Harald aan een mooi biertje. Ondertussen zagen we via een facebook-berichtje dat Festa van Joop en Marion onderweg was naar Oostende. Joop en Marion hebben we ooit ontmoet bij onze eerste reis met Element naar Denemarken en daarna via e-mail en facebook contact gehouden. Eerder dit jaar hadden we al pogingen ondernomen om elkaar weer eens te ontmoeten, maar dat was nog niet gelukt. Nu gelijk maar afgesproken dat wij naar Oostende kwamen met de tram. Heerlijk bijgepraat over van alles en nog wat. Ook prima mosselen gegeten. Halverwege het eten begon het stevig te regenen. Herkenbaar, want tijdens een eerder etentje met Joop en Marion in Rendsburg begon het ook te hozen. Toen hadden we de meeste luiken van de boot open, nu gelukkig niet (we hebben geleerd van die keer…). Wel zeiknat de tram in, het was niet anders.

20 juli

Vandaag lekker blijven liggen. Gisteravond waren we pas laat terug en dus niet zo’n zin om al weer redelijk op tijd te gaan varen. Eind van de ochtend zijn we met de tram naar Knokke gegaan, op aanraden van Joop en Marion. Dat bleek een goede tip. Best een aardige plaats, flink wat aardige winkels en boulevard met veel eetgelegenheden. Wel jammer dat door de winkelstraat de auto’s ook mogen rijden. (En wat voor auto’s, de Porsches, BMW’s en Mercedessen wisselden elkaar af; ook een enkele Ferrari gezien.)

We zijn via de winkelstraat naar de boulevard gelopen. Onderweg nog een nieuwe polo voor Harald gekocht, mazzeltje in de uitverkoop. Op de boulevard zaten flink wat galerien en luxe winkels. Toen we zagen wat een appartement in Knokke moet kosten, begrepen we dat de gemiddelde huizenbezitter meer dan voldoende cash moet hebben om zijn inkopen daar te doen. Een appartement van 125 m2 moest tegen de miljoen kosten…

Met uitzicht op zee genoten van de lunch, kaaskroketjes met friet. Na de lunch weer terug door de winkelstraat richting tram. Deze keer onderweg inkopen gedaan voor Anneke, grotendeels uitverkoop voor erg weinig en daarnaast een bruin leren jasje wat ze niet kon laten hangen. Op de terugweg ook lekker salades gekocht als avondeten. De gezonde variant van verschillende traiteurs die we onderweg ook tegen kwamen. Bij eentje stond zelfs tot buiten een rij. Het is duidelijk dat men in Knokke van het goede leven weet te genieten.

Terug op de boot in de kuip genoten van de zon, website bijgewerkt en tochtplanning gedaan. We willen morgen naar Vlissingen (al gereserveerd bij de Michiel de Ruyterhaven), daarna via het kanaal naar Veere en de dag erna naar Goes of Zierikzee. Als het even kan spreken we op een van deze dagen af met Maurik en Lisa; even kijken of het valt te combineren met de werktijden van Maurik. Daarna vermoedelijk naar Ooltgensplaat om daar bezoekje te brengen aan Rienk en Margriet, oude vrienden van de ouders van Anneke. Vervolgens willen we naar Hellevoetsluis naar Erwin, Veronique en de kinderen. Kortom, bezoek aan Zeeland incl. vrienden en familie!

Na Hellevoetsluis zullen we weer richting Noorden gaan. Scheveningen hebben we wel al aangedaan, maar nog niks gezien. Met een beetje geluk kunnen we daar nog even bijpraten met Arne en Maaike. Die zijn als het goed is nog in het land (of eigenlijk weer; Arne gaat van woensdag tot zaterdag op cargoship-cruise, inspiratie opgedaan van het tripje van Anneke en haar vader eerder dit jaar).