18-20 mei 2013: Pinksterreünie Etapclub

Zaterdag zijn we in de loop van de ochtend naar de boot gegaan. Anneke had vrijdagavond nog een bruiloft van een collega. De bestemming was dit weekend vooraf duidelijk.

Tijd voor de jaarlijkse Pinksterreünie van de Etapclub in Hoorn. Eenmaal in Enkhuizen eerst uitgebreid de nieuwe boot van Aonne en Ingrid bekeken. Hun 46ds hadden ze net uit Kopenhagen overgevaren. Wat een boot! Wat een ruimte en luxe. Daarna boot ingeruimd en na een portie kibbeling richting de sluis. Er stond een lekker windje. Hoorn was in de wind, waardoor we tenminste nog wat zeilmijlen konden maken. Hoorn is maar een mijl of tien.
Eenmaal in Hoorn was een flink deel van de club er al. Wij konden aanleggen op de Chick-a-Bee, zusterschip van Erik en Nita. Daarna een rondje over de steiger gemaakt om iedereen te begroeten en bij te praten. Langzaamaan de borrel opgestart, die tevens als avondmaaltijd kon dienen. En van daaruit door naar de steigerborrel.
Het bleek dat de Bavariaclub dit weekend ook een evenement, inclusief zeilwedstrijd op zondag, in Hoorn hadden. Erik en ik zijn daar maar even gaan praten om af te stemmen. Het bleek dat zij eerder starten en aan de andere kant van het Hoorse hop dan wij een baan uit zouden leggen. Geen probleem dus. Wel gelijk duidelijk waarom wij een Etap varen en zij Bavaria. Komt toch een ander publiek op af. Terug aan boord nog een whisky, ter afsluiting van een gezellige middag en avond.
Zondagochtend begon met palaver om 09.00 uur. Het was noordoostelijke wind, eerst nogal weinig en met een beetje geluk doortrekkend naar drie tot vier, misschien vijf. Afgesproken werd een driehoekje te varen op het Hoornse hop, gevolgd door een up-wind/down-wind. Als de wind al te weinig zou zijn, zou het bij een driehoekje blijven. Bootje klaar gemaakt en het water opgezocht. We waren erg benieuwd of de nieuwe zeilen ons inderdaad hoger en harder zouden doen zeilen, zoals we na de eerste weekenden vermoedden. Doel voor vandaag was om de andere twee 34s-en te verslaan (net als voorgaande jaren). Helaas geen Pyrolyse meer om tegen te varen, nu Aonne een 46ds heeft.
Het was even zoeken naar het startschip, maar nadat deze zijn coördinaten bekend had gemaakt, was het snel genoeg gevonden. Dat lukt niet iedereen, dus werd de start met een kwartiertje uitgesteld. Konden wij mooi genieten van de start van de klasse van 22 tot 29 voet. Kwartiertje later wat de start van 30 voet en groter. Bij start heeft Harald altijd het roer en doet Anneke de genua (oftewel: op commando dichtlieren zodat we op het juiste moment over de startlijn gaan). Harald wist ons keurig bij de bovenste boei te krijgen op het juiste moment. We hadden een prima start. Konden gelijk Chick-a-bee afdekken. Na de start heeft Anneke het roer genomen. Zij weet hoog aan de wind de boot lekker te laten lopen. We bleken minimaal net zo hoog en hard te lopen als Chick-a-bee met z’n diepe kiel. De andere 34s, Joy, was eigenlijk nu al gezien. Al op dit eerste in de windse rak wisten we boten uit de eerste startgroep in te halen. En we bleven Chick-a-bee duidelijk voor. Lekker gevoel. Op het ruimwindse rak haalden we nog wat boten in uit de eerst groep. We bleken van onze startgroep ruim voorop te varen. Goed geconcentreerd voeren we door. Anneke aan het roer, zodat Harald de zeilen steeds kon finetunen. Dit werkte goed, Element bleef lekker lopen. Na de gijp rondom de sport G-boei weer terug naar het startschip. Inmiddels trok de wind goed door. De basis was een vier en in lange vlagen zelfs eind vijf. Bij het tweede in de windse rak waren we dan ook eigenlijk over-tuigd. Maar omdat het maar een klein stukje was, hebben we dat voor lief genomen. Wel een paar keer nagenoeg uit het roer gelopen. Al met al wisten we wederom Chick-a-bee ook bij het hoog aan de wind varen goed voor te blijven. Het ging echt heel erg lekker!
Het laatste voor de windse rak na de gijp heeft Harald de genua uitgeboomd. We zetten de achtervolging in op de laatste boot die nog voor ons voer, de Braque, een 28i (zelfde type als onze Bachata). We kwamen wel dichterbij, maar de line honours gingen op tien seconden naar hen. Een minuut of vijf na ons kwam pas de volgende boot binnen, de Chick-a-bee. De meeste andere boten hebben we niet meer zien finishen. Afwachten hoe e.e.a. na verrekening van de handicap uit zou pakken. Maar dat we goed hadden gevaren was duidelijk.
Na wederom een prima borrel, zijn we ’s avonds we uit eten geweest bij Hendrickje Stoffels. Goed eten, goede bediening, eigenlijk wat ongewoon voor een etap-etentje. NA het hoofdgerecht volgde de prijsuitreiking. Eerst line honours, daarna de klasse tot 29 voet. Beide werden gewonnen door de Braque. Toen werd het spannend. De 30-voeters hebben een veel gunstigere handicap dan wij. Dus we moeten ruim voor hen binnen zijn om van hen te winnen. En dat bleek gelukt! We waren na verrekening van handicap zelfs ruim eerste, meer vier minuten verschil met nummer 2! En dan het laatste spannende moment: wie is overall winnaar en mag een jaar genieten van de wisseltrofee? Ook die bleek voor ons! Het gevoel dat we goed hadden gevaren, bleek dus volledig te kloppen. Terug aan boord hebben dat samen met onze standaard-tegenstander Chick-a-bee nog gevierd met een fijne whisky.
Maandagochtend hebben we enigszins uitgeslapen. Rond 08.00 uur voeren de boten die meegingen met de Waddenweek uit. Daarna keerde de rust weer. Wij zijn uiteindelijk na tien uur vertrokken. Er stond nauwelijks wind. We hebben de huik om het grootzeil maar laten zitten en gemotord naar Enkhuizen. Tijdens het varen heeft Anneke de afwas gedaan en heeft de kajuit een poetsbeurt gegeven. In Enkhuizen de boot opgeruimd. De huik om de genua maar gelaten voor wat het was, aangezien door de vele regen die ochtend het zeil kletsnat was geworden. Ook de kuiptent om die reden maar niet opgezet. De kuipbankjes waren nog nat en konden anders niet echt drogen. Na de boodschappen weer richting het Zwolse gegaan.

9-12 mei 2013: Texel

Al weer een lang weekend! Donderdag waren we vrij in verband met Hemelvaart; vrijdag had Anneke verplicht vrij en kon Harald ook vrij krijgen.

De Weersverwachtingen waren deze keer minder gunstig. Donderdag zuidwest 4-5, vrijdag zuidwest 5-7, zaterdag zuidwest 4-5 en daarbij regen…
Het tij bleek wederom gunstig voor Texel. Donderdag in een keer naar Texel gevaren. Er stond inderdaad een stevige wind. We begonnen met een vier uit het zuidwesten, die gedurende de tocht aantrok naar vijf met lange vlagen van begin zes. Maar geen probleem, rif in het grootzeil en op het wad alleen op de genua gevaren. En zelfs alleen op de genua haalden we nog een Bavaria 38 in (ok, wel een huurbak, die blijkbaar niet kon zeilen; zijn zeilen stonden prima voor ruime wind, maar niet voor hoog aan de wind wat in dit geval nodig was). De regen bleef gelukkig uit. Sterker nog, er stond zelfs een zonnetje aan de hemel het merendeel van de tijd.
Op Texel bleek ook de Fleur de Lis, een Dehler 36 waar we in Honfleur naast hadden gelegen, te liggen. Even een praatje gemaakt en drankje gedronken. Helaas bleken de winkels allemaal al dicht te zijn. Aangezien er geen avondeten aan boord was, noodgedwongen gegeten in het restaurant op de haven. Eerst een borrelplankje en toen Anneke aan het lamsrack en Harald aan de sate. Prima hapje eten.
Gezien de harde wind uit de verkeerde hoek zijn we vrijdag blijven liggen. Met de bus zijn we naar Den Burg gegaan. Diezelfde hard wind weerhield ons ervan de fiets te pakken… Rond lunchtijd kwamen we aan in Den Burg. Nadat we de nodig borrel-benodigdheden bij de keurslager en delicatessenzaak hadden ingeslagen, zijn we richting een eetcafe gegaan voor de lunch. Een prima uiensoepje met een stokbroodje gingen er goed in. Nog een rondje door het dorp, waar Anneke met moeite de aankoop van een nieuwe tas (bij Mik Mak) kon weerstaan. Op de terugweg boodschappen gedaan bij de vernieuwd Spar. Deze is wel wat uitgebreid ten opzichte van de oude, maar is nog steeds niet echt ruim of uitgebreid bevoorraad. De benodigde kikkererwten voor het avondeten bleken geen onderdeel van het assortiment…
Terug op de boot kwamen Robert en Nicolette (Zeerob, Etapclub-leden, al varen ze inmiddels al weer een paar jaar een Dehler 39) even buurten. Bijgepraat, waaronder over de aankoop van de 46ds van Aonne en Ingrid. Daar was ergens iets misgegaan met een afsluiter. Toen ze de eerste keer aankwamen bleek er iets van 1500 liter water in de boot te staan. We zijn benieuwd hoe dat afloopt. Als het goed is, komt de boot nu spoedig naar Nederland.
’s Avonds geborreld met Merijn en Mirjam van de Fleur de Lis. Het was weer erg gezellig, stoere verhalen uitwisselen tussen de heren. In Merijn vindt Harald iemand die daadwerkelijk nog meer van bootjes en zeilen afweet dan hij!
Zaterdagochtend begon met regen. Niet al te aantrekkelijk om er uit dat gaan. Dat hebben we dan ook uitgesteld tot een uur of elf. Ondertussen ontbijtje op bed en lekker lezen. Daarna de weerberichten uitgebreid bekeken. Het zou in elk geval tot en uur of half een blijven regenen. Daarna zou het voorlopig droog blijven, maar met een trogje dat er aan komt, begon de wind weer aan te trekken. Zondag zou beginnen met westenwind, 4-5. Alles afwegende en overziende, kozen we om nog een dagje te blijven liggen en te gokken dat we morgen met een minder krachtig westenwindje wat prettiger zouden kunnen varen naar Enkhuizen. Dat bood de gelegenheid om wat klusjes te doen, zoals dit logboek schrijven. Harald heeft drie van de vier lieren een aai over de bol gegeven. Dat was in de tijd dat we de boot hebben nog niet gebeurd. De lieren lopen nu een stuk soepeler. Dat zal schelen met de schoten of grootzeilval op spanning zetten!
’s Avonds eerst geborreld met de “studenten” aan boord van Jaffa en daarna nog geborreld aan boord van de Kuifeend van Harry en Margreet, beiden oud Euros-leden. Harry heeft zelf de boot van binnen afgetimmerd. Ongelooflijk! Fraaier dan een boot van een werf, erg strak en netjes afgewerkt met handige foefjes, zoals de ruimte onder de voorpunt waar ze gewone fietsen kunnen wegzetten.
Zondag was het weer beduidend beter dan op zaterdag. Droog, voorzichtig zonnetje en westenwind variërend van 3 tot 5. Rond half negen zijn we uitgevaren. Het eerste stukje Texelstroom nog stroom tegen, maar daarna richting Den Oever stroom mee. Mooi nog het laatste stukje van het tij. Onderweg croissantjes gemaakt. Handig op zo’n ruim-winds koersje. Ligt de boot toch nagenoeg recht.

De sluis bij Den Oever leverde nauwelijks vertraging op. Even kort voor de brug gewacht en in de sluis op nog een grote platbak. Eenmaal uit de sluis snel weer zeil gezet. Waar we op het Wad nog een rif nodig hadden, was dat op het IJsselmeer onder de hoger wal niet meer nodig. Langs de dijk naar Oude Zeug en dan koers naar de Ven bij Andijk. Vandaar nog een klein stukje aan de wind naar Enkhuizen. Al met al een heerlijk tochtje, of nog beter, heerlijk lang weekend, met prima keuze om zaterdag nog even niet te gaan varen.

4-5 mei: Stavoren (start Frieslandtocht Etapclub)

Komende week is de Frieslandtocht van de Etapclub. Henk en Yole van de Alegria zijn admiraal.

Zij gingen verzamelen in Stavoren. Wij besloten ook die kan op te gaan voor een borrel. Met een ruim inkomend windje waren we er met een goede twee uur. Mooi op tijd voor een portie kibbeling bij de Kruitmolen bij de sluis.

Eind van de middag kwam de Alegria ook binnen. Het bleek dat er verder nog niemand was voor de tocht. Misschien dat later in de week nog wat schepen zouden aansluiten. Henk had zijn dochter Judith bij zich. (Zondagochtend kwam Yole en vertrok Judith.) We hebben eerst heerlijk geborreld. Wederom, in de kuiptent. Het zonnetje stond er een beetje op, waardoor het heerlijk behaaglijk was zo uit de wind. ’s Avonds een eenvoudig hapje gegeten met zijn vieren in een van de restaurants aan de haven.

Zondag zijn we na twaalven weer richting Enkhuizen gegaan. Tegen de verwachting in konden we zeilen. Er werd weinig wind verwacht, maar er bleek een goede drie te staan. Wel kruisen, maar anders ben je toch maar zo snel in Enkhuizen. Een lekker tochtje in het zonnetje!

Eenmaal in de haven kregen we nog bezoek van de ouders van Anneke. Die kwamen even gedag zeggen voor ze weer een weekje op vakantie gingen. Deze keer naar Kaapverdië. Bootje opgeruimd, katjes geraapt en weer terug naar Zwolle.