28-30 april: Lang weekend Harlingen en Workum

Vrijdag alvast vrij genomen, met Koninginnedag op maandag een lekker lang weekend! Donderdagavond is Anneke met de trein naar Enkhuizen gegaan, na een werkafspraak in Amersfoort. Harald heeft de volle auto en katjes naar de haven gereden.

Vrijdagochtend zijn we vertrokken naar Harlingen. Aangezien het weer zaterdag en zondag wat onvoorspelbaar was, deze keer niet door naar een eiland. We konden bij Kornwerd vrijwel direct de sluis in varen, die overigens lekker rustig was. Op de Boontjes net een klein beetje stroom tegen. Gelukkig is het niet ver naar Harlingen. In de Noorderhaven konden we nog in een van de boxen liggen, wel zo makkelijk. Geen gedoe met lange lijnen naar de wel. Bij de AH de boodschappen voor de rest van het weekend gedaan. ’s Avonds eenvoudige tapas gegeten met als toetje een erg groot ijsje bij Min 12, heerlijk!

Zoals gepland bleven we zaterdag liggen in Harlingen. ’s Ochtends flink wat regen met een stevige wind. Volgens Brandaris stond er een zeven tot acht buiten. De haven was een prima optie. ’s Middags naar het bedrijventerrein gelopen op zoek naar een nieuwe watersportwinkel. Onze walstroomkabel had het begeven en de stekker die Etap standaard toepast, is vrij zeldzaam. Ook deze winkel had ‘em niet. Harald heeft provisorisch het oude snoer opgelapt. Joosten heeft gelukkig wel de juiste onderdelen, dus maandag de definitieve oplossing. Nog even de winkelstraat doorgelopen, om na een portie kibbeling het bootje weer op te zoeken. Snorrend kacheltje, boekje, drankje, kortom, genieten. ’s Avonds risotto met pesto en zalm, gevolgd door op tijd naar bed. Wat kun je toch moe worden van niks doen.
Zondag na de lunch vertrokken richting Workum. In de haven was de wind duidelijk gaan liggen, de voorspelling was vijf tot zes, afnemend drie tot vier uit het noord oosten, draaiend naar zuid oosten. Alleen… buiten bleek er flink wat meer wind te zijn. Al snel liep de windmeter door naar 30 knopen, in een paar vlagen zelfs net wat meer dan 40 knopen… Gelukkig wel ruim van achteren. Het bleek bijzonder weer. Er kwamen wat donkere wolken over, waarin de wind minder werd en 180 graden draaide. Na de derde wolkenrij kalmeerde het weer en de wind. Tegen de tijd dat we bij de sluis waren, was het zelfs minder dan tien knopen. En eenmaal door de sluis nog minder, zelfs zo weinig dat we op zeil niet echt meer vooruit kwamen. Gelukkig de laatste twee mijl toch nog kunnen zeilen. It Soal maar weer eens gelaten voor wat het is en doorgevaren naar het kommetje. Daar lag een fraai Etap 37s, waar we een praatje hebben gemaakt. Daarna uit eten bij It Pottebakkershus voor een overheerlijke kaasfondue.

Maandag stond er totaal geen wind. Van Workum naar Enkhuizen moeten motoren tussen de vliegjes door. Wat zijn er weer veel dit jaar! Ook in de haven hadden we er nog last van. Mede daarom niet te laat naar huis, waar we nog wat nuttige zaken hebben gedaan. Een uitstekende eerste zeilweekend op de boot!

21-22 april: Examen TKN, shoppen in Den Haag

Dit weekend hebben we de boot stiekem als caravan gebruikt. Vrijdagavond aangekomen. Zaterdagochtend vroeg is Harald naar Amsterdam gegeven voor zijn examen TKN.

Iets later die ochtend is Anneke samen met haar moeder naar Den Haag gegaan om te shoppen en het nieuwe huis van Tanja te bekijken. Harald is geslaagd voor TKN en Anneke geslaagd met een nieuw jurkje van Karen Millen. ’s Avonds een hapje gegeten in de Mastenbar.

Zondagochtend weer zo’n lekker relaxte zondagochtend. Koffie en ontbijt in bed, tijdschriftje, boekje, heerlijk rustig aan dus. Rond lunchtijd vertrokken naar Zwolle.

14-15 april: tuigen

Vrijdagavond zijn we aan boord gekomen. Zaterdag mocht Anneke de mast in om de lazy jack te monteren. Daarna kon het grootzeil worden aangeslagen.


De genua hadden we er al op gedaan met Pasen. Daarmee waren we zeilklaar. Er stond een mooi windje om alles te testen. Zo gezegd, zo gedaan. Alles deed het naar behoren, de zeilen stonden er goed op, al wordt de genua wat ouder. ’s Avonds zijn we uit eten geweest met de ouders van Anneke in het kader van hun trouwdag (al weer 44 jaar getrouwd!). Prima gegeten bij Eighteen, al mogen ze de drankjes net wat sneller serveren. De volgende dag was het weer minder. Na lekker lang uitslapen, rustig aan doen, naar huis gereden, waar Harald nog wat heeft geoefend voor zijn examen TKN volgende week.

Pasen 2012-12 april

Dit jaar gingen we pas relatief laat te water, 12 april. De weekenden daarvoor waren goed gevuld. Cursus Theoretische Kustnavigatie met de Etapclub, 40ste verjaardag van schoonzus Astrid en de verjaardag van Wim.

Met Pasen een lang weekend naar Enkhuizen om de boot zeilklaar te maken. Een gemakkelijk klusje dit jaar. Poetsen van romp en dek, alsook het anti-foulingen hebben we uitbesteed aan Remco Lub: wat een luxe!

Met Pasen konden we het huis van de ouders van Anneke als uitvalsbasis gebruiken. Zij waren voor de verandering op vakantie. Anneke heeft de boot van binnen helemaal uitgesopt, terwijl Harald buiten allerlei klusjes heeft gedaan. Bijvoorbeeld het nieuwe anker monteren (we hebben een erg fraai anker overgenomen van een andere Etap 34s-eigenaar). Maandagochtend kwamen de ouders van Anneke weer thuis en na wat laatste opruimacties, zijn we richting huis gegaan. ’s Avonds nog lekker uit eten om de verjaardag van Anneke te vieren.

12 april is Anneke tussen de bedrijven door naar Enkhuizen op en neer gereden om er bij te kunnen zijn als Element weer het water in gaat. Alles is gelukkig weer goed gegaan. Snel nog wat spullen aan boord gegooid. Samen met Dirk de boot in de box gelegd en weer terug naar kantoor.